Три бели гълъба, които полетяха към Русия, пуснаха в небето млади социалисти, дошли пред президентството на митинг, с който призоваха да не действаме срещу Русия и протестираха срещу изграждането на команден център на НАТО в столицата.

Над 300 души се събраха в студения зимен ден, развели българското знаме, червеното знаме на революцията с лика на Ернесто Че Гевара, както и знамето на самообявилата се Донецка народна република. Млада дама пък бе дошла на протеста със снимката на покойния ни патриарх Максим.

Викове „Оставка" огласиха пространството пред президентството, където имаше засилено полицейско присъствие. Движението по бул. "Цар Освободител" обаче не бе отцепено заради мирната проява на червените.

Пред News.bg вицепрезидентът в периода 2002-2012 генерал Ангел Марин сподели, че е дошъл на протеста заради удовлетворението, че най-после в България сред гражданското общество прозвучава трезв глас спрямо събитията в Украйна и в света.

Той възприемал днешния митинг като един призив към президента, министър-председателя, правителството да се осъзнаят и настоява управлението да не допусне България да бъде въвлечена в „мръсната игра срещу Русия".

Да пазят честта и достойнството на България, включително като съюзник и партньор на страните от ЕС и НАТО, призова генерал Марин. Ние трябва да им помогнем да вземат правилните решения и да дадат отпор на ястребите в своите страни, които разпалват събитията като войната в Украйна, настоя той. Според вицепрезидента трябва да помогнем и на сънародниците ни в размирните райони и да ги защитим. Те са част от България и не може България да гледа безучастно на тях, каза Ангел Марин. Независимо кой какво говори, тук прозвучава един ясен призив към хората, които управляват: „Осъзнайте се", призова той.

За съжаление, по мнението му, сме се отдалечили от Русия. Това освен, че накърнява естествените и нормални чувства у нас българите на любов към Русия и руските хора, това е против нашите интереси, убеден е генерал Марин. Според него ние търпим не само икономически загуби от конфликта. Не изглеждаме добре и сериозно в очите на света, ние, които сме се смятали и се смятаме за приятели на Русия и на руския народ, изведнъж се оказваме, че сме прифронтова държава срещу Русия, недоволен е генералът.

Кой гледа сериозно на човек, на държавник, на народ, на държава, които с лекота се отмятат от своите приятели, попита той и допълни, че нищо не пречи да обичаме Русия и да сме част от ЕС.

Има една проста формула - без силна Русия, няма силна Европа, без Русия просто няма Европа, убеден е той.

Макар и трудно, Марин смята, че все още има шанс за мирно разрешаване на конфликта. Фактът, че Меркел и Оланд са ангажирани с конфликта и полагат усилия за излизане от кризата, по мнението на вицепрезидента, говори, че има шанс и има възможност за мир. Този шанс трябва да се използва, защото другото е страшно, категоричен е генерал Ангел Марин. За съжаление това страшно няма да бъде за олигарсите, за ястребите, за военолюбците, а за нас хората, които искаме да живеем в мир и спокойствие, изтъкна той.

Правителството дължи отговор на хората, смята и лидерът на БСП Михаил Миков. Той настоя за пълна яснота и гаранции, че страната ни няма да бъде въвличана в някакви военни действия. Не бива да бъде прифронтова държава, категоричен е социалистът.

Когато отстояваш позициите си с аргументи, когато обясняваш, партньорите те разбират, така Миков отговори на въпрос можем ли да отстоим позициите си пред НАТО.

Ние днес искаме оставките на министъра на външните работи и на министъра на отбраната, заяви и председателят на столичните червени Калоян Паргов. Според него тези представители на кабинета са некомпетентни, а призивът му бе посрещнат с викове „Оставка".

НАТО е пакт за отбрана, а не за гражданска война, изтъкна Паргов.

Председателят на Младежкото обединение в БСП Вероника Делибалтова на свой ред заяви, че младите хора в България не искат да стават жертва на нова студена война. Според нея мирът бил постижим.

В този момент случайно преминаваща гражданка реши да провокира социалистите, скандирайки: „Путин вън от Украйна". „Я се махай от тука, ма", отговори й възмутен белокос русофил. С този дребен инцидент протестът на червените продължи с висок емоционален заряд.

Младите социалисти се заканиха да организират подобни протести в много градове на страната, за да стигнело тяхното мирно послание до всички българи.

Крум Лазаров, главен секретар на славянското дружество, също взе думата. Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу славянските народи, атаки срещу народите на Украйна, Русия, атака срещу славянска България, смята той. По думите му противопоставяли се две страни - най-големите в славянския свят - Русия и Украйна. Целта на това според Крум Лазаров било да се завладеят необятните руски полета, където била „цялата менделеева таблица". Украйна е само началото, убеден е той.

В Русия имало мъдри политици според него и федерацията щяла да защити суверенитета си. Русия е велика славянска страна и тя защитава и нас, убеден е Лазаров. Нашата независимост е в голяма опасност, притеснен е той. Срещу нашата освободителка се насочвали танкове. Време било да се напомни един факт на президентството, а именно, че 85 000 руски войници „са легнали в българската земя". Над 100 000 са руските войни пък ранени и вследствие загинали в руско-турската освободителна война. Сега ние насочваме танкове срещу Русия, възмути се Крум Лазаров.

В Русия има над 400 000 етнически българи, по думите му. Вместо да ги интегрираме тук на родна земя, ние каним араби, за да ги интегрираме, а оставяме сънародниците ни да бъдат изправяни един срещу друг, заяви Лазаров, а тълпата се развика „Не искаме танкове, не искаме война".

Според журналиста Велислава Дърева президентството от къщата с гвардейците, се превърнало в къщата с призраците. Тук протестиращите поискаха оставката на президента Росен Плевнелиев, на министрите на отбраната, на вътрешните работи, както и на първия ни дипломат.

С минута мълчание пък бяха почетени жертвите на руско-украинския конфликт.