Без дискусии културната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Първанов върху Закона за радиото и телевизията.

Припомняме, акцент при връщането на закона бе намаленият брой членове на СЕМ и КРС.

10 депутати гласуваха против ветото, а трима се съгласиха с мотивите на Първанов да върне за преразглеждане Закона.

Преди гласуването Петър Курумбашев от БСП се оплака, че не са му раздадени мотивите на държавния глава, с които връща закона.

Красимир Велчев от ГЕРБ се обърна към него: „Аз не съм ги чел, защото не са ми интересни."

По-рано комисията одобри актуализацията на бюджета за 2010 г. в частта му за културата.

Зам.-културният министър Димитър Дерелиев представи някои от идеите за реформата в културния сектор. Той посочи, че се обмисля да бъдат създадени регионални центрове за сценични изкуства.

Дерелиев изтъкна, че играещите театри не са стимулирани да играят повече и посочи, че се обмислят няколко варианта за стимулиране на театрите. Единият е да се приложат делегирани бюджети, но от културното ведомство се опасяват, че тази мярка може да се окаже неефективна за някои театри.

Другият вариант е да се въведат делегирани дейности на база на определени критерии, като брой продадени билети.

Това обаче ще доведе до закриване на доста провинциални театри, заяви Дерелиев и допълни, че ако се създаде вторият вариант, критериите трябва да бъдат повече - да се включат и брой зрители и оценка на спектакъла.

Дерелиев изтъкна, че са предвидени допълнителни компенсации за актьори, които ще бъдат освободени от работа.

Какъв ще стане един освободен актьор? Сервитьор?, попита червеният депутат и бивш министър на културата Стефан Данаилов.

Отговор той получи от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който посочи: "Един блестящ актьор може да бъде министър, след това депутат и пак да бъде блестящ актьор."