Парламентарната комисия по културата и медиите не даде одобрението си на два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, съобщи БНР. И двата са внесени от Обединените патриоти.

Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

Повечето от членовете на комисията се обявиха против квотния принцип.

"Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

ВМРО предлага да се отделя повече време за българска музика в ефира

ВМРО предлага да се отделя повече време за българска музика в ефира

Едва 20% било присъствието на българския език в родния ефир

Председателят на комисията Вежди Рашидов призова, да не се бърза със законодателно уреждане на проблема с дезинформацията в сайтовете и платформите.

"Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини", обясни Рашидов. 

АБРО твърдо против да се отделя повече време за българска музика в ефира

АБРО твърдо против да се отделя повече време за българска музика в ефира

Според тях това нарушава редакционната свобода на операторите

Припомняме, че 21 февруари ВМРО предложи законопроект за въвеждане на квоти българска музика в българския ефир.