Социалният министър Бисер Петков не може да се ангажира дали ще има промяна в начина на изплащане на болничните и каква ще бъде промяната, ако има такава. Това заяви той в отговор на журналистически въпрос дали в рамките на бюджетната процедура ще има промяна в режима на плащане на обезщетеният за болничните, цитиран от БТА.

Петков участва в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На него беше отхвърлено предложението на партия "Воля" първите три дни от болничния на работника да се плащат от НОИ, а не от работодателите. 

Омбудсманът против идеята първите дни болнични да не се заплащат

Омбудсманът против идеята първите дни болнични да не се заплащат

Тя иска по-ефективен контрол при издаването на болничните листове

Работодателите подкрепиха принципно тази идея с някои възражения и алтернативни предложения, но двата най-големи синдиката - КНСБ, КТ "Подкрепа" и социалното министерство бяха против промените.

Сега според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за временна неработоспособност на самоосигуряващите се поема изцяло от Държавното обществено осигуряване (ДОО), което поставя в неравноправие различните групи осигуряващи се. 

Бисер Петков отхвърля идеята болничните да не се заплащат

Бисер Петков отхвърля идеята болничните да не се заплащат

Предложението на АИКБ е възможно, но е социално непримливо

Мотивите на вносителите са, че се натоварват работодателите. Отбелязва се, че най-често се издават болнични за 3 дни, които изцяло се плащат от работодателите. Позицията на социалното ведомство за разгледания законопроект на "Воля" е, че ако обезщетенията за болничните още от първия ден се заплащат от ДОО това би натоварило бюджета на ДОО с допълнителен разход. Оценката на НОИ е, че ще струва около 200 милиона лева годишно, каза Бисер Петков.

Тази мярка е крайна, тя не връща към съществуващото преди въвеждането й положение, тъй като в българското законодателство винаги е било регламентирано, че работодателите плащат определен период от отпуска за временна неработоспособност - три или един ден, смятат още от социалното министерство. 

Предлагат злоупотребите с болнични да се криминализират

Предлагат злоупотребите с болнични да се криминализират

Обезщетението при болест трябва да се плаща, но не от бизнеса, смятат експерти

От КНСБ не променят дългогодишната си позиция, че ангажиментът на работодателя по отношение на болничните трябва да продължи да действа. Според Ася Гонева от синдиката най-конкретното място, където се вижда дали и доколко работещите, които ползват болничен, обективно ползват такъв, е именно предприятието. Тя призова институциите и предприятията "да бъдат така добри като плащат на служби по трудова медицина да са достатъчно взискателни към тях".

Често работодателят стимулира в трудни за предприятието моменти да се ползват болнични, каза Гонева.

По думите й в някои от европейските държави има изчаквателни периоди по отношение на болничните, но това не означава, че работодателите нямат ангажименти, а напротив - след този период, който е от 1 до 3 дни, работодателите плащат заплатата до 33 дни в различните държави. Рамо в 3 от 28 държави в ЕС работодателят няма финансови ангажименти, допълни Гонева

Без промяна остава режимът на изплащане на болничните

Без промяна остава режимът на изплащане на болничните

Работодателите ще продължат да изплащат първите три дни от тях

Мнението на работодателите е, че период на изчакване означава период на неплащане, а не период, в който се дължи трудово възнаграждение. Това коментира Добрин Иванов от АИКБ. държавите от Южна Европа периодът на изчакване е ефективна мярка срещу злоупотребите, каза той.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" синдикатите са категорично против прехвърляне на отговорността от работодателите на НОИ или на никой за изплащане на първите три дни болнични. По думите на Григорова период на изчакване, какъвто предлагат работодателите, съвсем не означава работникът да не получава никакви средства. Европейската практика показва, че това би струвало много повече на работодателите от сегашното положение, каза тя.

"Беше заявено от вносителите, че е редно държавата да поеме вместо работодателите, няма такова нещо като държавата, има осигурителен фонд, който се пълни от нашите осигуровки, тоест на нас ни се казва, че трябва да поемем това, което в момента плащат работодателите", заяви Григорова.

Според нея това означава увеличение на дефицита на фонд "Общо заболяване и майчинство", което пък означава повече средства или под формата на осигуровки, или под формата на данъци от нашия джоб.

БСК подкрепи предложението на народните представители, макар че назад във времето сме заявявали позицията за възстановяване на режима, действащ преди 2010 година, каза Димитър Бранков от камарата.

Според него са основателни опасенията, че промяната би натежала на съответния фонд към ДОО. Той настоява да бъде разгледан въпросът с увеличаващите се осигурителни измами, при които осигурител и осигурено лице действат в сговор, като възможността това да се случва следва от принципа, че осигурителните права, в това число и на краткосрочни обезщетения, се ползват и при невнесени вноски. Това е причината мотивите на вносителя за неравнопоставеност между самоосигуряващите се и осигурените заслужават внимание.

След заседанието социалният министър припомни на журналистите, че на днешното заседание са разгледани законопроекти, внесени през юли, становищата по тях са направени след внасянето на законопроекта. Има редица предложения, които бяха направени или подновени в последващия дебат.

Миналата седмица от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложиха да има изчакване - първите три дни от болничните да не се изплащат. Днешният законопроект стои е коренно различен - ДОО да плаща от самото начало, обобщи различните идеи Бисер Петков. От Сдружението на общопрактикуващите лекари също имат предложения, които ще бъдат обсъдени в бюджетната процедура, каза Бисер Петков.