Минималната работна заплата скача от 270 на 290 лева от 1 май 2012 година, а не от 1 април, както обяви първоначално финансовият министър Симеон Дянков.

Това съобщиха синдикатите след заседанието на Тристранката.

Те се пошегуваха, че мотивът на Дянков бил, че на 1 април щяло да звучи много лъжовно и на шега, тъй като на този ден се отбелязва деня на лъжата. 1 май пък била хубава дата, защото се отбелязва Деня на труда.

Пламен Димитров на шега изтълкува решението на Дянков като подарък към конфедерацията, която на 1 май отбелязва своя празник.

Иначе сериозно - мотивът на финансовия министър е изпълнението на молбата на работодателите първо да се види ефектът от настоящото увеличение на минималната заплата от 240 на 270 лева и какви разходи ще струва това на бизнеса.

По думите на Димитров предложението за отлагането било отправено към Дянков от работодателите. Синдикатите не са особено очаровани от това отлагане, но въпреки това са се съгласили.

Увеличение на минималната заплата обаче ще има, категоричен бе шефът на КНСБ и добави: „Постановлението на МС днес беше съгласувано с Тристранката и в следващата сряда влиза за решение, заедно с новия праг на бедност от 236 лева, който беше потвърден от партньорите."

Отлагането на увеличението на минималната заплата Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" определи като поредния реверанс на Дянков към работодателите.
„Подкрепа" от своя страна предложили на финансовия министър това увеличение да стане на една хубава дата - 1 март.

Днес са обсъдени и глобите за работници без трудов договор. Работодателите са съгласни на такива санкции, но само ако се криминализира укриването на неплащането на вноски от работодателя. Тъй като такъв текст е внесен в НС, Дянков поел ангажимент да види докъде се е стигнало с приемането му.

КНСБ искат минимална санкция за работниците без трудов договор. От КТ „Подкрепа" пък искат обективен критерий за определянето й.
Дянков се съгласил, че такъв критерий е необходим и затова синдикатите трябва да му предложат варианти.

Обективна база трябва да бъде осигурителният доход, на който лицето е заварено да работи незаконно и някакъв процент от него да му бъде иззет, посочи Манолов.

Той предлага глобата да бъде в личната осигурителна сметка, за да не може „тъпака да загуби осигурителните си права." Не мога да нарека по друг начин човек, който знае какво прави и отива да го прави, подчерта още Манолов.

Излезлият преди синдикатите от тристранката председател на КРИБ Огнян Донев въобще не спомена решението за минималната заплата.

Новината е, че няма новина, така Донев коментира дискусията за критериите за преброяването на синдикалните и работодателски организации.

По думите му КРИБ са за окрупняване на работодателските организации. „Практиката днес ни доказа още веднъж, че в България всички биха се обединили срещу този, който е най-добре представен и има най-голяма членска маса, подчерта той и допълни, визирайки КРИБ: „Не е честно всички да бият по най-добрите."

Според Донев всяка една организация е внесла свои предложения за критерии за преброяване на синдикалните и работодателски организации. „Прави впечатление, че повечето организации не искат да има никакви критерии и да се запази статуквото," заяви шефът на КРИБ.

При сегашното статукво можем да станем и 20 работодателски организации, смята той. Становището на КРИБ е, че не може да се води диалог с прекалено голям брой участници.

 

Преди заседанието на тристранката Донев припомни, че от 4 години работодателите поставят въпроса да се махнат привилегиите при пенсиониране на служителите в администрацията на МО и МВР.

„Виждате в Гърция, там от много привилегии се стигна до това, че цялото общество трябва да носи загубите", подчерта той.

Според Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" въпросът с премахването на привилегиите при пенсиониране за служителите в администрацията трябва да се обсъди със самите служители.

„В България не се спазва конституционния ред и тези хора нямат право да си организират национално представителните синдикални организации", посочи Манолов, визирайки служителите в сектор „Сигурност".
Според него това е причината да не може да се потърси мнението им.
По думите на Манолов трябва да се сезира Конституционния съд затова, че Законът за МВР противоречи на основния закон на страната.

Димитър Манолов смята още, че прагът на бедността трябва да е обективен фактор, а не да се базира на политическо решение.

Междувременно военният министър Ангелов информира медиите в МС, че след дълги преговори с Министерството на финансите няма да има намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 15 заплати за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Той аргументира решението, като посочи, че търсената и очакваната от Министерството на финансите икономия не би се реализирала, тъй като намаляването на броя на заплатите при пенсиониране щеше да доведе до вълна от рапорти за напускане до края на тази година от военнослужещите, които имат право да се пенсионират, и изплащането на обезщетения щеше да натовари бюджета догодина и да надхвърли многократно очакваната икономия.

„Щеше да се получи обратен ефект - вместо икономия - допълнително натоварване и на държавния бюджет, и на пенсионната система", посочи министър Ангелов.  Той уточни, че около 2500 души са щели да напуснат системата до края на годината и че средно те получават по 20 000 лв. обезщетение.