Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че САЩ са обезпокоени от опитите на Русия да дестабилизира Молдова. Блинкън се срещна в петък в рамките на Мюнхенската конференция с молдовския президент Мая Санду, съобщи BBC.

"Дълбоко сме обезпокоени от някои заговори за дестабилизиране на правителството, които виждаме да идват от Русия", заяви Блинкън по време на срещата.

"Ние твърдо подкрепяме Молдова, нейната сигурност, независимост, териториална цялост и много важните реформи, които президентът и правителството предприемат", каза държавният секретар на САЩ.

По-рано тази седмица Мая Санду заяви, че Русия подготвя държавен преврат в Молдова. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прихванал планове на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова.

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

За Захарова руската заплаха е мит

За днес е предвидена среща на държавния секретар на САЩ с министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Тя отново ще бъде в рамките"на Мюнхенската конференция по сигурността, което показва вниманието на САЩ към всички бивши съветски републики.

Освен това, според уебсайта на Мюнхенската конференция по сигурността, в събота ще се проведе и дискусионен панел за сигурността в Южен Кавказ с участието на Пашинян, Алиев, грузинския министър-председател Иракли Гарибашвили и генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмидт.