Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с испанския си колега Педро Санчес.

Двамата обсъдиха въпроси от сферата на сигурността и доброто партньорство на българските и испанските служби в борбата с престъпността, тероризма и контрабандата.

Борисов изтъкна отличното взаимодействие при редица съвместни операции на двете държави, както и при участието в международни акции.

Като пример той напомни, че преди дни благодарение на информация от българските служби беше неутрализирано нелегално производство на цигари в Испания. При специализираната операция бяха иззети над 250 000 кутии цигари. Борисов подчерта, че с борбата срещу контрабандата се пресичат огромни финансови щети за държавите.

Испанските власти разбиха нелегално производство на цигари по сигнал на ГДБОП

Испанските власти разбиха нелегално производство на цигари по сигнал на ГДБОП

Сред задържаните е и български гражданин

Българският министър-председател акцентира и върху постигнатите резултати в борбата срещу контрабандата у нас. Той посочи, че само през миналата година са иззети близо 20 млн. къса цигари, 50 тона тютюн, 155 000 литра алкохол и над 9 000 литра газьоли. Предотвратените щети за държавния бюджет са за близо 13 млн. лв.

Двамата премиери обмениха също опит в контекста на мигрантската криза и ефективната защита на външните граници на Европейския съюз.

Тема на разговор беше и борбата срещу разпространението на коронавируса. Борисов и Санчес обсъдиха актуалната ситуацията с пандемията в България и Испания и предизвикателствата пред двете държави в условията на световна криза.