В понеделник ще внесем в парламента проекторешение за намаляване цените на горивата. Имаме решение как "Лукойл" да върне по 1 лв. от старата цена. Това написа във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с актива в Малък Поровец, Разградско, където беше посрещнат с аплодисменти от всички и от домакина Десислава Атанасова. Той изрази увереност, че и "Продължаваме промяната" (ПП) ще го подкрепят. 

Борисов коментира и темата за съставяне на редовно правителство. Той декларира намерение да направи всичко възможно, за да има такова. Но, в същото време, призова за действия, преди да се раздадат мандатите. 

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За да не се вкара популистки бюджет наново

Призовавам да се говори за правителство преди да се раздадат мандатите. Ако някоя от другите партии ни откаже да съставим правителство с нашия мандат, то не виждам как ще дойдат после да искат подкрепа от нас. Нужен е предварителен разговор, да няма гордост, правителство може да има и с първия, и с втория, и с третия мандат, заяви той. 

Борисов обяви, че няма значение дали правителство ще бъде гласувано с първия, втория или третия мандат, стига да има уговорка преди връчването на първия. Той отново лансира тезата, че при разбирателство всички лидери трябва да се "дръпнат крачка назад" и да се изберат министри предварително, като заяви, че е готов на всякакви компромиси.

"Преди президентът Радев да даде мандатите, политическата класа трябва ясно и честно да заяви дали иска да има правителство. Предварително да се знае, че всички искаме правителство, а не да лъжем хората, че може да се случи чрез някой от мандатите", каза Борисов. "Няма как да ни бъде отказано и след това да подкрепяме други", каза Борисов.

Борисов посочи обаче, че без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нямало как да излезе аритметиката, въпреки че в предишни свои изказвания досега изключваше коалиция както с едната, така и с другата формация. Сега пакетира своята партия, заедно с тези на Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов, събирайки общите им 130 гласа. По-рано днес Никола Минчев от "Продължаваме промяната" заяви, че по време на разговорите на председателския съвет в парламента си е проличала общата работа именно между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Припомняме, че лидерът на ПП Кирил Петков по-рано заяви, че "ако някой си мисли, че бихме направили завой и да подкрепим правителство на ГЕРБ - няма да ги подкрепим". 

Той заяви, че ПП биха участвали в преговори с Борисов, при условие че те са абсолютно прозрачни и всички камери излъчват разговорите, така че никой да не може да каже, че има някакво задкулисие. Трябва да можем да говорим за политиките, които трябва да се направят заедно, категоричен бе Петков.

Кирил Петков би преговарял с Борисов, но с условие

Кирил Петков би преговарял с Борисов, но с условие

ПП твърдо не подкрепя кабинет на ГЕРБ в първия мандат

ПП ще говори с ГЕРБ, но с ясната идея, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ в първия мандат, независимо какво се случва, но бихме дали много ясно представа по кои неща те могат да разчитат на нас като опозиция, която ще подкрепя техните политики, уточни той. Петков увери, че ПП ще поемат сериозно отговорността за втория мандат.

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

Според Десислава Атанасова все още има възможности за разговори по определени приоритети

Процедурата преди връчването на първия мандат се бави от президента Радев с аргумент парламентът да има повече време за приемане на важни закони. През настоящата седмица той проведе консултации с ГЕРБ/СДС като първа политическа сила, а в понеделник предстои следващата, но само с "Продължаваме промяната".