Австрия възприе идеята за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в своето председателство ще продължи този приоритет, но страните от региона трябва да преодолеят различията помежду си. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

"Можем да сме спокойни, че в следващите шест месеца процеса за европейската перспектива на Западните Балкани ще се движи", коментира Борисов и акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

"Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да вземе пример - за да намери решение на вътрешните си конфликти. Нито за България, нито за Гърция, нито за Република Македония това са били лесни решения, но това даде перспектива", обяснява Борисов и дава пример за решаване на различия с договорите между София и Скопие миналата година и Скопие и Атина преди месец.

"Искам специално да благодаря за всичко, което България е направила за нас в последните 20 години и най-вече в последните 6 месеца", коментира Денис Звиздич.

Според него, българското председателство успява да постави и да спомогне за продължаването на фокуса върху региона в европейския дневен ред. "Това е изключително важно за нас, защото европейската перспектива е една от основните ни цели", допълва Звиздич.

Бойко Борисов е награден със "Златен плакет - Европейска личност на годината" по време на официална церемония в Сараево. Наградата се дава от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Премиерът получи приза за личния си ангажимент за икономическото сътрудничество в региона в рамките на провеждащия се Международен бизнес форум.

Борисов коментира, че има ли мир в региона и инвестициите ще бъдат гарантирани.

"Щастлив съм, че всички колеги от Балканите прегърнаха идеята за тази инфраструктура в трите направления. Да развиваме широколентовия интернет във всяка една държава. Това ще стимулира допълнително икономиката", обяснява премиерът.

Борисов добави, че на срещата в Солун между България, Гърция, Румъния и Сърбия вчера е обсъдена възможността транспортно да се обвържат Черно море, Адриатика и Егейско море. Според него, това ще донесе изключително големи приходи за региона

Премиерът съобщава и за идеята да се въведе обща електронна система за таксуване на превозните средства, които минават през балканските национални пътни мрежи.