Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изрази силно неудовлетворение от провелата се вчера така дългоочаквана лидерска среща между него и партията му и лидерите на "Продължаваме промяната/Демократична България". Тя продължи близо час и половина и завърши без особен резултат, като единствено Кирил Петков в изявление от под минута съобщи, че е бил постигнат консенсус подобни лидерски срещи да бъдат провеждани всяка седмица. 

"Разбрахме се да се срещаме във вторник да се разбираме. И колкото по-бързо забравим за тази среща, толкова по-добре. Все пак съм човек, който не обича да изнася неща от кухнята, но искам да засегна няколко теми", каза Борисов в рамките на редовната си сутрешна сводка преди началото на парламентарния ден.

И започна с казуса с партия "Възраждане", който, очевидно, е бил една от темите на срещата. "Категорично осъждам поведението им", подчерта Борисов.

Иванов за коалиционното споразумение: Важно е съдържанието, заглавието ще го уйдурдисаме

Иванов за коалиционното споразумение: Важно е съдържанието, заглавието ще го уйдурдисаме

Трябва да си доизясним взаимните ангажименти и очаквания, обясни той

"Но темата ГЕРБ - "Възраждане" не съществува. И ние сме против това, което се случва във Варна, в София, агресията, побоищата, това не може да е така. (...) Да, вярно е, че те гледат от това, което правиха протестиращите преди - те хвърляха яйца, свински уши, ковчези, домати...", коментира той. И подчерта с очевидна препратка към изявленията от вчерашния Министерски съвет, свързани с партията на Костадинов - министър-председателят е най-овластеният човек в държавата, на когото се подчиняват полиция и служби, като той трябва да върши работа, а не "да обявява".

"Защо казвам, че трябва да забравим тази среща? Защото тя не произведе нищо освен още една разделителна линия. Която е помпозната проява за издигане на кандидат за кмет на София месеци преди изборите. Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема управленска програма, защото бюджетът е отражение на управленската програма, нито пакетите за помощ на Украйна, нито наводненията, колко пари, докъде са стигнали комисии, кога хората от Северозапада ще получат помощ", възмути се експремиерът. И посочи - лидерските срещи следвало да бъдат лидерски по същество, но когато се събирали 15 човека, "ставало говорилня".

Коалиционно споразумение, договор или пакт за ненападение между ГЕРБ и ПП/ДБ?

Коалиционно споразумение, договор или пакт за ненападение между ГЕРБ и ПП/ДБ?

Наталия Киселова: Промените в Конституцията могат да минат и за 2, и за 5 месеца

"Борисовата държава" била основна тема на вчерашното събитие на "добрите сили" по издигане на Васил Терзиев, продължи с възмущението си той.

"Министър-председателят ли е на Борисов, министрите ли? Казват, че сме имали 10 зам.-министри, казвам им - ако искат, да ги уволнят. Шефът на митниците ли, шефът на НАП, шефът на БЕХ ли е на Борисов? В момент, в който трябваше да положим максимални усилия, за да изберем управленска програма и бюджет, не го обсъждахме изобщо. Защото от нас се иска само да натискаме копчета, доколкото разбрах."

Все пак е имало градивен диалог между Борисов и съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, като се е стигнало до разбирателство шефовете на службите сами да посочват своите заместници.

В крайна сметка обаче да имало такива регулярни лидерски срещи, не "било лошо". "Защото там може да се гледа и парламентарната програма, и точките, които влизат на Министерски съвет. Защото вицепремиерът Габриел се въздържа парите от БЕХ да бъдат извадени, само че те не се съгласиха и го приеха", отговори на въпрос на News.bg Бойко Борисов.

Лидерска среща всеки вторник варди мнозинството

Лидерска среща всеки вторник варди мнозинството

Лаконичен коментар от ПП/ДБ, Борисов и ГЕРБ излязоха през задния вход

Постфактум думите на Борисов бяха коментирани и от съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков, макар и съвсем вкратце и без директни реплики към лидера на ГЕРБ.

"Това, което се разбра вчера, е, че не може всички проблеми на държавата да се решат с един разговор. И трябва да направим културата ни, общата ни култура, да бъде ежеседмична среща по всичките важни въпроси. И аз вярвам, че ако този диалог го институционализираме по този начин, ще имаме много по-добри резултати от този момент", уклончиво засегна темата Петков след края на разговорите между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС за конституционната реформа, отказвайки по-нататъшен коментар.