При предишните реалности в Европа, и в България, е нямало да се стигне го сегашния военен конфликт между Русия и Украйна. Това смята председателят на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, който направи пресконференция в централата на партията си.

"Това ще се отрази на всички. Дипломатически действия и същевременно дипломацията да се опита да ги спре. Това бих направил аз. Такива действия са санкции и какво би трябвало да следва, ако се спрат.  Премиерът Кирил Петков може да направи това, което правих аз - спирах ги едните, инвестирахме, прекарвахме газ, пазихме туризма. Срещата щеше да е във Варна, ако бях аз", изрази увереност Борисов. Той припомни подобна ситуация в миналото - срещата във Варна между лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган в началото на 2018 година. "Дойдоха тримата лидери на Европейския съюз и президента на Турция и решихме всички проблеми."

"Ако беше на власт канцлерът Меркел, нямаше да се стигне до тази ситуация", разви в последствие разсъжденията си лидерът на ГЕРБ.

ова, което всички очаквахме, се случи, говорил съм го и преди години, но се оказах лош пророк. И децата знаеха, че с края на Олимпиадата в Китай ще започнат тези действия. Обикновено критикуваме и правителството, и президента, като опозиция това ни е работата. Но не мога да скрия, че за първи път, с всичките условности, те се опитаха да дадат някаква правна рамка на това, което се случва", изрази готовност за диалогичност екпремиерът.

НС привиква службите и правителството заради войната в Украйна

НС привиква службите и правителството заради войната в Украйна

Андрей Гюров: Направихме контактна група от всички парламентарни групи и имаме обща позиция

Борисов добави, че е притеснен от това, че две от партиите в НС отказват да подпишат декларация, в която е използвана думата "санкции". "Аз съм инструктирал депутатите да не приемат декларация, ако в нея не присъства "санкции".

"Както и да се опитват да го наричат - инвазия, военна операция, то си е война. Това е все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора, а ние да казваме, че това било някаква си военна операция. Това е война по цялата територия на суверенна държава", възмути се Борисов. Изрази притеснение и в икономически аспект заради възможния спад на стокооборота между България и Украйна и Русия, а и като цяло ефектите върху търговията на Европейския съюз, като посочи, че следвало да се направи план за да се тушират негативните ефекти. "Ако са приключили с анализа", саркастичен бе първият човек в ГЕРБ.

Овен това Борисов гарантира пълна поддръжка за управляващото мнозинство, ако вкарат в парламента предложения, свързани с подобряване на отбранителните способности на българската армия. Да се осигури коридор на всички Българи от Украйна, които искат да дойдат у нас заради опасността от военна агресия срещу цивилното население, настояват още бившата управляваща партия.

Кирил Петков успокоява: Няма директна заплаха за България

Кирил Петков успокоява: Няма директна заплаха за България

България ще говори в един глас с партньорите на ЕС