И преди и сега Русия прави военни ходове, в България имаше ракети СС-23, бързи и опасни, когато бяхме част от във Варшавския договор и НАТО разположиха ракети "Пършинг", но никой не ги използва, коментира пред БНТ бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

И сега се разполагат ракети, но никой няма да ги използва, това е само сплашване за разединение на Европа, обясни той и добави, че е убеден в бъдещето на една европейска армия.

Ноев счита, че трябва да сме спокойно, много световни анализатори виждат проблеми с въоръжаването и проблеми за Европа, но и Ноев е анализатор, а той не вижда това.

Във връзка с излизането на САЩ от Договора за ИНФ и твърдението на Русия, че ще разработи нови ракети, които могат да поразяват цели в Европа, той добави, че е "наивно да мислим, че руският елит ще стреля срещу децата, парите и именията си например в Кушавел".

Усещане за надпревара във въоръжаването

Усещане за надпревара във въоръжаването

Световните медии виждат разпадането на глобалната система за сигурност

Отбраната на ЕС и мястото на България в ЕС, трябва да се обсъдят сериозно и без партийно разделение, а най-подходящото място за това ще е Консултативният съвет за национална сигурност, добави бившият военен министър.

"Наред с еврото и Шенген, европейската отбрана ще бъде третият стълб на бъдещото ядро на Европа и България трябва да участва процесите на нейното обсъждане от самото начало", обясни той.

"Свидетели сме на началото на процеси на обединение от основатели на ЕС като Германия и Франция. Те ще текат не само по линия на еврото и на Шенген, но и по военната интеграция. За България е от ключово значение да участва в тези процеси", коментира Бойко Ноев.

Зигмар Габриел за Европа и новото състезание за ядрени оръжия

Зигмар Габриел за Европа и новото състезание за ядрени оръжия

Източноевропейците не вярват, че западноевропеец би се жертвал за тях