Калин Стоянов повече няма да е министър на вътрешните работи. Това обаче не е триумф на здравия разум, защото статуквото ще го смени с друго лице. С това опасността от опорочаване на изборите се запазва, защото няма да бъдат променени структурите на МВР. Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев.

Дипломатът призова политическите сили да свикат извънредно събрание на НС по повод неконституционните действия, противозаконните действия на вътрешния министър Калин Стоянов, които по същество бяха някаква форма на мек преврат. Той подчерта, че Главчев е трябвало незабавно да освободи вътрешният министър.

Според него агонията, на която е подложена страната, ще продължи. По думите му от една страна силите на статуквото, олицетворявани в парламента от две политически партии, едната от които се разцепи, очевидно надделяват в сегашната политическа обстановка, все още са силни и не допускат промяна на статуквото. От друга страна се вижда слабостта на силите на промяната, подчерта той.

Ноев отбеляза, че през изминалия си мандат Димитър Главчев се е показал като представител на статуквото - представител на Борисов и Пеевски. Той посочи, че Радев е избрал лесния път като е предложил отново Главчев за служебен премиер вместо да насърчи народните представители да попълнят "домовата книга". Между президента и някои части от българската политическа сцена или няма добър контакт, или има счупен телефон и това продължава да бъде проблем. Там има едни субективни фактори, едни междуличностни вражди, които пречат на трезвите политически решения, смята бившият министър.

"Възраждане" нащрек за нов Калин Стоянов при смяна на МВР шефа

"Възраждане" нащрек за нов Калин Стоянов при смяна на МВР шефа

Костадинов: А ако Главчев занесе папка с името на Калин Стоянов?

Ноев заяви, че беззаконието и безсилието на държавата ще продължат. Но, според него, сега е моментът да се види дали Главчев ще се отдели и ще бъде независим от Борисов и Пеевски, или ще продължи да играе по тяхната гайда.

По думите му конституционните промени са се оказали капан за държавата. Според него няма политически лидер, който да си признае, че е предложил конкретна поправка в основния закон. По думите му политическото късогледство ни е докарало до това положение.

По отношение на казуса с отпуснатия кредит на Румен Гайтански - Вълка от ББР, Ноев посочи, че Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност. Според него Стоян Мавродиев е само един бушон. Отпуснатите 150 млн. На Гайтански са една капка в морето. Откраднатите и злоупотребените пари през изминалите години по време на управлението на Борисов и Пеевски са много повече, каза още Бойко Ноев.

Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова-Кожарева. Причината за това бе присъствието на Калин Стоянов сред министрите. Горица Грънчарова-Кожарева се оплака от оказан натиск и подаде сигнал да главния прокурор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е време Калин Стоянов да се раздели с поста си. Делян Пеевски пък защити министър Стоянов и дори му обеща място в листите на своята партия.

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Калин Стоянов остава на поста си докрай

Той благодари на Пеевски за подкрепата на МВР