Бившият директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, съобщи Нова телевизия. Източници от разследването са потвърдили пред медията, че МВР го издирва в страната

Издирването на Мавродиев е поискано от Комисията за противодействие на корупцията (КПК, бившата КПКОНПИ), след като той не бил открит на известните негови адреси.

За общодържавното издирване бившия директор на ББР информира и БНР, позовавайки се на източници от прокуратурата. Ако той не бъде открит в България, за задържането му може да бъде издадена Европейска заповед за арест.

Припомняме, че на 14 август се проведе акция на прокуратурата, полицията и антикорупционната комисия заради отпуснат на от ББР необезпечен кредит от близо 150 млн. лв. на фирма на Румен Гайтански - Вълка. Впоследствие бяха повдигнати обвинения за присвояване в големи размери срещу Гайтански, Мавродиев и Иван Георгиев - представител на дружеството, усвоило кредита.

Към момента Румен Гайтански е в ареста, след сам като се предаде на властите, а на Георгиев беше наложена само парична гаранция.

Съдът остави в ареста Румен Гайтански-Вълка

Съдът остави в ареста Румен Гайтански-Вълка

Той не познавал Стоян Мавродиев, а и не се е укривал

Стоян Мавродиев е финансист, политическата си кариера започва като един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ. Депутат е от партията в 31-то НС, както и автор на доклада "Станишев" за ревизия на фарчовете на Тройната коалиция. След това и председател на Комисията по финансов надзор, когато бе обвинявам за еднолично управление от страна на собствените си заместници.

От септември 2017 г. е избран за директор на Българската банка за развитие. Пред април 2020 г. изненадващо бе освободен от поста по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов, а поводът бе кредит в размер на 75 млн. лв. на дружество, притежавано от фирма за събиране на кредити. Още преди това името на Стоян Мавродиев се появи в медиите покрай съдебно дело срещу Евелин Банев - Брендо, както беше и сред посетителите на шефа на КТБ Цветан Василев. Също разследване на Bird Стоян Мавродиев притежава имот в Гърция, официално на офшорна компания.