Засега чухме, че ГЕРБ/СДС ще предложат кандидат за премиер. Първият им призив е отправен към ПП/ДБ да ги подкрепят и едва след като за пореден път ще си изясняват отношенията, тогава ще се обърнат към другите партии. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента пред журналисти затова дали еврокомисарят Мария Габриел ще е кандидатът на ГЕРБ/СДС за премиер.

БСП ще изчакат малко, за да може първите две партии да се разберат или да не се разберат за съставяне на правителство.

Нинова отказа да коментира слухове дали Мария Габриел за кандидат за премиер. Докато не се обяви нещо официално, няма да коментирам, каза тя.

БСП са готови да отидат на разговори за правителство, ако ги поканят, уточни Нинова в отговор на въпрос на News.bg.

ПП/ДБ и ИТН чакат да чуят кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ

ПП/ДБ и ИТН чакат да чуят кой ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ

Денков пита как ще реализират мандата, Тошко Йорданов иска мнозинство с обща програма

От няколко години говорим, че особено след ковид, всички тези кризи, които имахме - и социални, и икономически, сега войната в съседство, шапката на всички тези кризи е политическата. Тя задълбочава всички други кризи, заяви от своя страна в кулоарите на Народното събрание председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Той разви и отдавнашата си теза - народът иска да бъдат решени реалните му проблеми. "Закъсняваме вече 3 години. Още през 2020 година имахме нашите предложения, за да бъдем в крак с времето за преодоляване на кризите и да бъдем наравно с нашите съюзници от ЕС, които тогава взеха реални решения за преодоляване на пост-ковид кризата. От тази гледна точка, включително и през последните 2 години и половина, говорим за ненужните предсрочни избори. Защото българските граждани произвеждат един и същи резултат."

А какво е решението според Карадайъ? Партиите да седнат на една маса и да проведат диалог с "отговорност към държавата и с много разум и акъл", даде рецептата партийният лидер.

Не е сериозно да се дават "предположения на предположенията", отказа да коментира той спекулациите относно кой ще бъде кандидатът за премиер на ГЕРБ. Лидерът на ДПС даде коментара си минути преди началото на пленарното заседание пред журналистите, чакащи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който, поне за момента, се въздържа от коментар в кулоарите.

Припомняме, че след като вчера стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ на 15 май, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че днес ще излъчат кандидат за премиер. По-късно беше разпространена информация, че това ще е Мария Габриел - комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейския парламент. След това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че в случая личностите остават на заден план, а различията в програмата и основно позицията на ГЕРБ за приемане на еврото са основанието партията да откаже подкрепа за кабинет с първия мандат.