Различията в програмата и основно позицията на ГЕРБ за приемане на еврото са основанието "Възраждане" да откаже подкрепа за кабинет с първия мандат. Това заяви партийният лидер Костадин Костадинов, цитиран от БНР.

Относно евентуалния министър-председател той изрази мнение, че в случая личностите остават на заден план. По негови думи са важни платформите и програмите.

"В конкретния случай платформата и програмата на ГЕРБ е ясна - даже днес чухме изявление от председателя на Народното събрание Росен Желязков за това, че трябва буквално в много спешен порядък, извънреден почти, да се приемат законопроектите, които целят влизането на България в еврозоната. Какво има да говорим повече оттук насетне, как бихме могли да подкрепим правителство, което се изразява категорично срещу волята на една огромна част от българските граждани", изтъкна Костадинов.

ГЕРБ ще правят кабинет на всяка цена, предлагат утре премиер

ГЕРБ ще правят кабинет на всяка цена, предлагат утре премиер

Умен, красив, образован, интелигентен, по-многоезичен от „Промяната“, каза Борисов

Той посочи, че при условие че е внесена подписка за референдум всеки такъв разговор би трябвало да мине през много широко обществено обсъждане, а това не се случвало.

"Да не говорим за всичко останало, което касае войната в Украйна, което касае възстановяването хранителния суверенитет, боеготовността на Българската армия. Въобще всеки друг основен елемент от една управленска програма, по който ние нямаме абсолютно никакво съвпадение - не само с ГЕРБ, но и с другите политически формации в парламента, защото те реално погледнато имат една и съща програма, от едно и също място идва написана", заяви Костадинов.

Той отбеляза, че за "Възраждане" би била неприемлива и евентуална номинация на Мария Габриел за премиер, каквато информация се появи по-рано днес в медиите.

"Това е "женския вариант" на Плевнелиев, имахме вече един такъв прецедент или президент. Не искам да си представям въобще какво би се случило с един подобен друг експеримент", изтъкна Костадинов и допълни, че ще бъдат спестени посредниците.

Радев бави първия мандат до 15 май

Радев бави първия мандат до 15 май

Партиите искали да вържат ръцете на служебното правителство и да ни оставят без бюджет

"Вместо да се налага да носят от американското посолство в Министерския съвет, директно можем да преместим даже Министерския съвет на "Козяк" 16", заяде се той.

Костадинов бе категоричен, че няма как "Възраждане" да одобри кандидатура като Мария Габриел.

Припомняме, по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че утре партията му ще представи публично в Народното събрание кандидат за министър-председател и заяви, че ГЕРБ продължават с разговорите с всички останали партии.