Във връзка с окончателното решение на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) по казуса чума по животните в Странджа, Нинова се похвали, че една по една битките на социалистите в последните 4 години получавали признание. Вчера съдът се произнесъл окончателно по въпроса.

БСП били до хората, до баба Дора и до Ана Ангелова, а от страна на тогавашните управляващи социалистите били осмивани, хора от протестите били притискани, били обявени за метежници и ГЕРБ сезирали прокуратурата, че Нинова и останалите са заплаха за националната сигурност.

ВАС прекрати делото срещу Ана Петрова, нямало чума по дребните преживни животни

ВАС прекрати делото срещу Ана Петрова, нямало чума по дребните преживни животни

Защитата подготвя дело за обезщетение

И тогава, и сега твърдя и нося отговорност за думите: Чума по животните в Странджа няма, категорична бе Нинова. Онова масово избиване на животните е масово престъпление на ГЕРБ, вижда се правотата на БСП, когато са последователни и аргументирани. 43 000 животни били убити без причина, регионът се обезлюдил и никой не понесъл отговорност за това деяние, напомни Нинова.

БСП разполага с десетки показания на хора, които са готови да свидетелстват. Нинова ще представи доказателствата на прокуратурата, на европейската прокуратура и ще настоява за разследване. Напълно разбираме, че не можем да върнем убитите животни на хората, но искаме справедливост, разследване, съд, присъди и отговорност за длъжностните лица, направили това, настоя Нинова.

Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Кристиан Вигенин допълни, че освен дните, в които наистина хората били подложени на едно несправедливо отношение, граничещо с изтезания от властта, в парламента се водили битки. В края на краищата да се бориш си струва, справедливост има, но трябва да има и възмездие. Машинациите на ГЕРБ ще продължат да бъдат разкривани, но заедно с това трябва да върнем справедливостта, категоричен бе Вигенин.

Повече от 3 години предишното правителство не можеше да се справи с проблема, защото не искаше да признае греховете с избиването на животните, посочи той.

Трябва да се намерят възможности, по които да бъдат обезщетени останали стопани, загубили животните си, допълни Вигенин.

Той благодари на служебния земеделски министър Христо Бозуков, който взе присърце този случай. Поуките трябва да бъдат взети и сегашният председател на БАБХ трябва да помисли за предложения за промяна в нормативната база, така че да няма заповеди, които да не могат да бъдат обжалвани, подчерта Вигенин.

"Една победа, не я наричам малка, но е доминото, което ще доведе до падането на останалите плочки, създадени от кабинета на Бойко Борисов", допълни той.

ВАС прекрати делото срещу Ана Петрова, нямало чума по дребните преживни животни

ВАС прекрати делото срещу Ана Петрова, нямало чума по дребните преживни животни

Защитата подготвя дело за обезщетение

Припомняме, на 11 юли 2018 г. от Министерството на земеделието и храните поискаха евтаназиране на дребни преживни животни в няколко области заради опасност от чума, няколко фермери отказаха да се подчинят на заповедта и техните стада бяха пазени от доброволци, за да не бъдат евтаназирани. Причината - нямаше ясни показатели, че животните са заразени от чума.

Избиването на стотици кози и овце в Странджанско, където това е единственият поминък на хората, доби и политически нюанс. Премиерът Бойко Борисов заяви, че бил умилен от снимката на лидера на опозицията Корнелия Нинова, която: "гали чумава козичка".

От партия "Възраждане" призоваха хората да не се подчиняват на устни заповеди от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и да не позволяват да им избиват животните като поискаха оставката на шефа на БАБХ и на Изпълнителната агенция по горите. Получиха само оставката на горския шеф.