"Доказахме, че чума по дребни преживни животни няма и не е имало. Имаше интереси и пари.". Това е мнението на адвокат Николина Чакърова, която води дело в защита на фермерката Ани Петрова, която отказа да бъдат евтаназирани животните й.

Днес ВАС прекратява съдебното производство по адм. дело № 317/2021 г. на Върховния административен съд. Определението на петчленния състав на ВАС не подлежи на обжалване.

От защитата обявиха пред news.bg, че се подготвя дело за обезщетение.

За нейните защитници изходът на делото е победа. "Спечелихме войната за Странджа", написа адвокат Чакърова, която заедно с адвокат Владимир Шейтанов имаха готови пледоарии за днешното заседание по дело № 317/2021 г. по описа на петчленния състав на ВАС. Тази съдебна битка се води от 2018 година.

Областна дирекция по безопасност на храните -Ямбол (БАБХ) в лицето на новото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите оттеглиха преди съдебно заседание молбата си за отмяна на влязло в сила съдебно решение по административно дело 13004/2019 г. на тричленката на ВАС. Така съдът прие за доказано, че чума по дребни преживни животни не е имало.

"...В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването според практическото ръководство. В този контекст следва да се обсъди и противопоставянето, предприето дори и чрез медиите, на собственика и ползвателите на животновъдния обект № 8720-0355 на действията на компетентните органи, продиктувани от задължения, разписани в закона, което дори да се определи като грубо нарушение на ветеринарномедицинските изисквания, не е довело до непосредствена опасност за здравето на хора и животни в конкретния случай. Доказателства за противното не са представени по делото.", се казва в Решението на ВАС.

БСП настоява за разследване докрай на масовото престъпление „чума в Странджа“

БСП настоява за разследване докрай на масовото престъпление „чума в Странджа“

Справедливост има, но трябва да има и възмездие

Делото на Ани и Тошко от Болярово под № 317/2021 год. се прекратява от Върховният административен съд на Република България - Петчленен състав - II колегия, в закрито заседание с ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 6853-София, 08.06.2021 със следния диспозитив;

Върховният административен съд на Република България - Петчленен състав - II колегия, в закрито заседание оставя без разглеждане искането на директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Ямбол, за отмяна на влязлото в сила решение № 7606 от 17.06.2020 г., постановено по адм. дело № 13004/2019 г. на Върховния административен съд, пето отделение.

Наредба остави земеделците от Странджа и Сакар без субсидии

Наредба остави земеделците от Странджа и Сакар без субсидии

Недоволните производители заплашват с протест

Припомняме, на 18 юли ВАС отмени решението за умъртвяване на животните, но от БАБХ обжалваха.

На 11 юли 2018 от БАБХ обявиха първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Крайново, Странджа и Шарково, община Болярово, Ямболска област. С това от БАБХ обосноваха заповедта си за евтаназиране на цели стада в Странджа, където животновъдството е основен поминък на хората.

Малко по-рано - на 26 юни от БАБХ увериха, че няма опасност за хората заради чумата по дребните преживни животни и от чумата по свинете.

По думите на тогавашния земеделски министър Румен Порожанов около 2000 животни са унищожени.

Темата достигна и до парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отиде да се срещне със стопаните и с доброволците, които охраняваха стадата. В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че бил умилен от снимките на опозиционерката с чумави козички.

От извънпарламентарната партия "Възраждане" призоваха хората да не се поддават на устните заповеди да колят животните си и за оставка на шефа на БАБХ.

От ЕК заявиха, че готвят нови санкции срещу страната ни заради бойкота да бъдат унищожени частните стада.

Месеци по-късно - на 19 януари 2019 г. стадото на Ани Петрова от Болярово, което физически бе опазено от доброволци, бе заличено юридически от експертите в София.

Делото срещу фермерката Ани Петрова бе образувано по касационна жалба на Х. Христов чрез адвокатите Чакърова и Шейтанов срещу решение на Административен съд-Сливен. С това решение е отхвърлена жалбата на касатора против заповед на ОДБХ-Ямбол.

Със заповедта на областната дирекция по храните в Ямбол се искаше да бъде заличена регистрацията на фермата на Ани Петрова в град Болярово и да се обезсили издаденото удостоверение за регистрация, издадено от ОДБХ-Ямбол.

Третото искане бе да се умъртвят всички дребни преживни животни,да се заровят труповете на избитите животни и да се третират с антибактериален и антивирусен препарат. Тези разпоредби на БАБХ-Ямбол бяха мотивирани с Наредба 19/06.11.2007 г. за ограничаване и ликвидиране на някои екзотични болести по животните и мерките срещу везикулозната болест по свинете - за ограничаване на заболяването "Чума по дребните преживни животни".

Според наредбата във фермата е имало такова заболяване. В касационната жалба се искаше отмяна на съдебния акт.