Във връзка с бойкота на ветеринари да ликвидират огнището на чума по дребните преживни животни в Болярово и продължаващото разпространение на заболяването, Европейската комисия предприема нови санкции срещу България, съобщават от БАБХ.

Изготвен е проект за изменение на действащо решение, според което ще бъде увеличена територията с наложените рестрикции.

Вместо 7 погранични общини, санкциите ще обхванат целите Бургаска, Ямболска и Хасковска области.

С полиция взеха проби от стопанството в Болярово

С полиция взеха проби от стопанството в Болярово

Блъскат и драскат с пирони колата на ветеринарите в Ямбол

Според новите ограничения ще бъде забранено излизането на животни и добитата от тях продукция извън упоменатите области. Проекторешението ще мине на писмена процедура и се очаква да бъде публикувано от ЕК следващата седмица.

БАБХ коментира, че нееднократно са алармирали за опасността за нови рестрикции, след като стопаните на стадото в Болярово Ана Петрова и съпругът й Тодор, заедно с техни съмишленици, повече от два месеца възпрепятстват ветеринарните власти да унищожат огнището на заразата във фермата в Болярово, където са открити положителни проби за чума по дребните преживни животни. Междувременно 11 животни умират, като според стопаните, причината е преяждане.

Порожанов нареди проверка в БАБХ заради некоректен доклад за чумата

Порожанов нареди проверка в БАБХ заради некоректен доклад за чумата

Според него първоначалният доклад не е реален

След проведената областна епизоотична комисия в Ямбол на 18 септември официалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопастност на храните извършват аутопсия на една от умрелите овце.

Съгласно протокола за аутопсия, животното няма типичната находка за прехранване с концентриран фураж. Констатирано е, че той е само 10% от търбушното съдържание. Липсват и други признаци за прехранване със зърно.

На 18 септември вземането на кръвни проби е възпрепятствано от страна на стопаните, а наличието на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде констатирано на база аутопсия

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните

Припомняме, БАБХ обясни, че пробите от стопанството са изследвани, а получените резултати - потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните.

На 18 септември, БАБХ поиска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово.

От агенцията изпратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово.

През юли, лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките.

По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

Премиерът Борисов коментира тогава, че "вкарали Нинова в ситуацията с козичките". Нейни депутати завели Нинова при чумата да погали козичката. Много умилително, завидях ви и аз исках да отида, обясни Борисов.

Според бранещите стадото на баба Дора и стадото на Анна от Болярово риск е нямало, а те изразяват съпричастност към стопаните и стояха пред входа на стопанството с ясната мисъл, че няма да допуснат органите да вземат втори проби.