Депутати от "БСП за България" дариха пари на фермерката Ана Петрова от Болярово, за да изследва проби от стадото си в независима лаборатория, съобщиха от БСП.

Припомняме, след като на 11 юли 2018 г. от Министерството на земеделието и храните поискаха евтаназиране на дребни преживни животни в няколко области заради опасност от чума, няколко фермери отказаха да се подчинят на заповедта и техните стада бяха пазени от доброволци, за да не бъдат евтаназирани. Причината - нямаше ясни показатели, че животните са заразени от чума.

Избиването на стотици кози и овце в Странджанско, където това е единственият поминък на хората, доби и политически нюанс. Премиерът Бойко Борисов заяви, че бил умилен от снимката на лидера на опозицията Корнелия Нинова, която: "гали чумава козичка".

От партия "Възраждане" призоваха хората да не се подчиняват на устни заповеди от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и да не позволяват да им избиват животните като поискаха оставката на шефа на БАБХ и на Изпълнителната агенция по горите. Получиха само оставката на горския шеф.

След като мина почти половин година заповедта за унищожаване на животните все още не е отменена.

Депутати от левицата дадоха пари на Ана Петрова за вземането на кръвни проби от стадото си за изследване от независима лаборатория.

В писмо до депутатите социалисти, Ана Петрова припомня, че заповедта на директора на БАБХ е от 18.07.2018 г.

ЕК санкционира България заради бойкота на стопани срещу ветеринари

ЕК санкционира България заради бойкота на стопани срещу ветеринари

Санкциите обхващат целите Бургаска, Ямболска и Хасковска области

Тя добавя, че с нова заповед, този път на директора на ОДБХ-Ямбол, от 10 октомври 2018г., се иска заличаване на обекта, с мотив - "груби нарушения", както и умъртвяване на животните, заради болест, без обезщетяване на загубите.

И в двете заповеди се твърди, че на основание протокол от 18.07. 2018г. в стадото има чума по дребните преживни животни.

Въпреки резултатите от пробите, в стадото на Ана Петрова в Болярово няма нито едно починало от чума животно, а отскоро то се е увеличило с шест нови агънца. В писмото си тя добавя, че към момента има заведени две дела - към БАБХ и ОДБХ-Ямбол, оспорвайки въпросните заповеди.