"Внесохме мораториум върху продажби на общински болници. Новите партии го отхвърлиха. Днес го внесохме отново.". Това написа в социалната мрежа Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, насочено към хората в Раднево и Велинград.

"В кампанията, когато бях при вас, обещах да спрем продажбата на вашите общински болници. Изпълних това обещание", отчита Нинова.

Постът й бе малко преди началото на консултациите за съставяне на правителство между президента Румен Радев и парламентарно представените партии в сградата на президентската администрация. Припомняме, едва в събота, 17 април БСП подкрепи кандидатурата на двойката Румен Радев - Илияна Йотова за втори президентски мандат.

Припомняме също, че основната тежест за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, както и за всички останали заболявания, е върху общинските болници. От Българската стопанска камара (БСК) на 10 ноември 2020 г. поискаха Спешни мерки за преодоляване на проблемите в общинското здравеопазване. Те предлагат Създаване на система от защитени общински болници предлага БСК

През декември от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) анализират състоянието на общинските болници.

"Covid кризата ни даде голям урок - че здравната система на страната ни не може да се справи без общинските болници. Общинските болници поеха голяма част от болните от Covid.", заяви кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Донка Михайлова.