В Бюджет 2018 за пореден път се дават допълнителни пари. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова.

"Близо 400 млн. лева допълнително спрямо предишните години. А само за последните седем години са дадени близо 2 млрд. лв. повече пари", каза Дянков и добави, че системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява.

Менда Стоянова: Бюджет 2018 е най-добрият от началото на кризата

Менда Стоянова: Бюджет 2018 е най-добрият от началото на кризата

Брутният продукт ще достигне рекордните 106 млрд. лв...

Според Дянков докато има бивш финансист за здравен министър, има надежда, че ще може цялата система да бъде преразгледана. По думите му става ясно, че от частичните мерки може само да се каже, че няма да има нови болници, няма да има нови лекарства.

"Мораториумът върху лекарствата за мен е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва", обясни бившият министър на финансите.

Манолова заплаши да сезира КС за мораториума за лекарствата

Манолова заплаши да сезира КС за мораториума за лекарствата

Не разбира как с 2% лишават хората от надежда за лек

Той изтъкна, че в системата на здравеопазването, дори в тежките години на икономическа криза, са наливани по 300-400 млн. лв. допълнителни средства. Въпреки това качеството не се е подобрило. По негово мнение, за да се спре това трябва да се гледа клинична пътека по клинична пътека. "Да се види къде има достатъчно пари и къде няма", коментира Симеон Дянков.

Симеон Дянков смята, че положението в Северна България не е добро и тя се обезлюдява.

Северна България да има свой министър предлага Симеон Дянков

Северна България да има свой министър предлага Симеон Дянков

Ловеч, Плевен, Монтана губят най-много хора

"Като се стигне до един етап, в който няма вече достатъчно хора, каквото и да правиш вече, каквито и магистрали да строиш, няма да се върнат хората", отсече бившият министър.

По думите му има голям демографски и икономически срив в Северна България. "Фокусираме върху София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Но в Северна България икономиката липсва", добави финансистът.

Прогнозата на Дянков е, че пред България има още поне 3-4 години на икономически растеж между 3-5%. "Те се изработват основно в София, Бургас, Стара Загора, в Южна България", натърти Дянков и обясни, че според него трябва се гледа област по област.