Частично бяхме подготвени за ситуацията с наводненията в Северозападна България, но важното е, че няма жертви. Това заяви бившият вицепремиер и екоминистър Борислав Сандов пред БиТиВи.

По думите му основният риск изчезна заради отпадането на оранжевия код за валежи и появата на слънцето, но основният риск остава с язовирите. Язовир Огоста е особен и не позволява да бъде запълнен на 60-65%, посочи Сандов, който се надява, че при плановото му изпускане ще се върне на нивата от около 50-55% от обема, за да може да се нормализира.

Той изтъкна, че картите за риска от наводнения трябва да бъдат прилагани. Басейнова дирекция следи за тяхното прилагане, но оттам насетне са и кметовете на общините, областните управители и горските стопанства. Проблемът е, че областните управители нямат бюджет и служители да се занимават с тази дейност, коментира Сандов.

Денков отчита, че сме прескочили най-критичния период след пороите

Денков отчита, че сме прескочили най-критичния период след пороите

Но трябват спешни действия и средства за възстановяване на щетите

Борислав Сандов определи като недържавническо поведение масовото напускане на областните управители. Те не са политически лица и не би следвало да се оттеглят, когато служебното правителство не е на власт, и би трябвало да останат на работа и по време на редовната власт, освен ако тя не реши да ги смени, обясни бившият екоминистър.

"Президентът Румен Радев явно дълбоко е навлязъл в политиката и явно това му е създало усещането, че той е партийният лидер, който управлява, макар и през служебни правителства", каза Сандов.

Във връзка с бедствието на язовир "Нова Каховка", който е 36 пъти по-голям от яз. "Искър", Сандов добави, че на фона на това какво ще допринесе към черно море би било доста незначително. Нивото на водата на Черно море няма да се покачи значително, успокои той. В момента вихрите на морските течения задържат водата в Одеския залив, но при други обстоятелства може да навлезе в акваторията и на други държави като Румъния и България, предупреди Сандов.

България и Украйна ще обменят данни от екологичния мониторинг на язовир "Нова Каховка"

България и Украйна ще обменят данни от екологичния мониторинг на язовир "Нова Каховка"

Юлиян Попов координира съвместни действия последователно с румънския и украинския си колега

Той очаква да има усилен цъфтеж на водорасли в морето, но основният риск за Черно море идва от АЕЦ "Запорожие". Макар ядрените реактори да са изключени, в тях има процеси и трябва да бъдат охлаждани с вода. Тогава можем да бъдем изправени пред екокатастрофа за целия Черноморски регион. Трябва да се поставят помпи в речното корито, но кой може да постави такива помпи, при положение, че на тази територия на АЕЦ "Запорожие" се стреля и се води война, недоумява Борислав Сандов.

Той посочи, че трябва да има много силен натиск върху Русия, да се изтегли от тази зона, за да се предотврати бедствието. Международната общност, ако се налага, трябва да изключи Русия от Съвета за сигурност, за да не се допускат подобни действия, настоя Сандов и призова да не се допуска пропаганда от страна на Руската федерация в социалните мрежи.

АЕЦ Запорожие все още взима вода за охлаждане от Каховка

АЕЦ Запорожие все още взима вода за охлаждане от Каховка

Нивото на водата в язовира продължава да спада, в петък сутринта е било 11,74 м