Ако задържим 14 дни нивото на заболеваемост под 60 000 души, няма да има претенции към българските граждани да пътуват навсякъде по света. Реалната заболеваемост е под официалната. Това заяви пред БиТиВи главният държавен инспектор Ангел Кунчев.

Към момента в страната има около 1,300 млн. имунизирани души - няма количество хора, с които да гарантираме, че няма да има нова епидемиологична вълна, обясни той.

Доставката на маските за изборите била с над 26 000 лв. по-скъпа от най-ниските цени

Доставката на маските за изборите била с над 26 000 лв. по-скъпа от най-ниските цени

Производителите не знаеха за доставката на 71 тона дезинфектанти

Към момента не се мисли за премахване на задължението маските да се носят на закрито - почти няма страна в Европа, която да го е направила. Засега всички мерки са за премахване на маските на открити пространства, рано е за премахване на закрити, уточни д-р Кунчев.

Рискът, който се поема, не е толкова голям, категоричен е държавният здравен инспектор.

Няма епидемиологични взривове сред деца, когато са започнали училище. Сега имаме ниска заболеваемост и по 1-2 смъртни случая. Въпросът е да не станем като през 2020 г., каза Кунчев.

303 са новите случаи на коронавирус, 3054 се лекуват в болница

303 са новите случаи на коронавирус, 3054 се лекуват в болница

Спад в поставените ваксини

Той също иска да има яснота за високата смъртност в страната по време на пандемията. "Защо загубихме над 17 600 живота - и аз искам да има яснота от къде идва. Населението на България е застаряло, здравният статус на това население е доста лошо. Така е и по диабет, сърдечно съдови болести. Такива ще са резултатите. Профилактичните програми трябва да работят", каза Кунчев.

Относно начина на вземане на решения, той твърди, че е било смесен - решенията са се вземали от мнението на политиците и експертите. Ваксинационният експертен съвет на Германия реши да се изчака с ваксинация та на децата, правителството реши да го направи, даде пример с противоборството на мненията и в чужбина.

Германия иска да ваксинира и деца над 12-годишна възраст

Германия иска да ваксинира и деца над 12-годишна възраст

Но експертите призовават към предпазливост, тъй като липсват данни за възможните последици

Относно мерките Кунчев обясни, че е имало различни интереси - Социалното министерство настояваше да са по-малко хората, на които трябва да се плащат помощи, каза той. Важно е да има информация, но има и по-чувствителни хора и тя им влияе.

Когато се пишеше националният ваксинационен план изчетохме почти всички европейски планове и затова започнахме с медицинските работници, които не трябва да заразяват останалите, каза той.

Това, което се случи в Индия е изключително сериозно, обясни Кунчев. У нас основно британски вариант. Не сме засекли внос на коронавируса - бразилски, южноафрикански. Румъния и Гърция засякоха индийски вариант.

Българският вариант на коронавируса не води до по-тежко преминаване през болестта, уточни той.

Анализ на НОЩ и ексминистрите на здравеопазването, иска Кацаров

Анализ на НОЩ и ексминистрите на здравеопазването, иска Кацаров

Да се посочи причината за високата смъртност по време на епидемията

За проверката на дейността на Националния оперативен щаб д-р Кунчев каза, че ако решенията не са мислени, нямало да ги предлагат. Всяко едно нещо, което се оценява, трябва да се оценява на базата на това, което се случва, каза той.

В началото имаше залитане към прекалено тежки мерки, спиране на ходене към големите паркове, включително Витоша - това не доведе нищо особено. В края на мерките се установи, чесе пречи на икономиката, стана ясно от думите на д-р Ангел Кунчев.

Съдът отмени 300 лв. глоба на бездомник, седял на пейка по време на забраната

Съдът отмени 300 лв. глоба на бездомник, седял на пейка по време на забраната

Очаква се да падне и другата глоба - за неносене на маска

На въпрос дали се притеснява, той каза: "Нищо не ме притеснява, въпросът е тези оценки да се правят адекватно от специалисти. Идеята е да се учим от грешките си".

За ваксинацията д-р Кунчев обясни, че получава обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат в България, за да се ваксинират. Имаше паралелна дейност на лични лекари, зелени коридори, електронна платформа.

Според него трябвало да има широкомащабна информационна кампания.

"България в следващите 6 месеца има две задачи - честни избори и да възобнови ваксинацията". Има 12% ваксинирани с първа и 8% с втора доза. Хората се колебаят. Няма какво да измислим топлата вода, хората са го измислили", каза д-р Кунчев.

Ваксинационните сертификати - ходене по мъките по български

Ваксинационните сертификати - ходене по мъките по български

За издаването на сертификата и други интересни моменти за това как, кога и най-вече защо

България е една от първите страни в Европа, която дава възможност от утре да издава европейски сертификат. Част от чувствителната лична информация остава вътре. Това не е документ за пътуване, той улеснява пътуването, категоричен е той. Нормално е хората, които са се имунизирали да могат да се придвижват без формалности.

Запитан дали му е искана оставката, той каза: "Не ми е искана оставката, не виждам основание. Има районни здравни инспекции, където хората имат 2000 часа наднормен труд - той не може да се плати, не може да се компенсира", каза д-р Ангел Кунчев.

Утвърдени са образците за цифров COVID сертификат за ваксинация

Утвърдени са образците за цифров COVID сертификат за ваксинация

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат