Нека все пак от прокуратурата, от фигурата на главния прокурор и от сериозния пост, който заема в държавата, да не бъде обръщана темата както коментираме футбол и политика.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БНТ неподписания указ от президента Румен Радев за назначаването на избрания от ВСС за главен прокурор Иван Гешев.

Според нея държавният глава можеше както да подпише указа, така и да не го подпише, без да се мотивира. Тя вярва, че всички трябва да работят за разделението на институциите. 

Гешев благодарен на президента, че е спазил Конституцията

Гешев благодарен на президента, че е спазил Конституцията

Той бе лаконичен: Процедурата продължава

Всеки опит за влияние от една или други посока е неоправдан и не води към нищо добро. Нека Висшият съдебен съвет да си взема своето решение и президентът ще реагира спрямо решение на магистратите, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът подкрепи думите на държавния глава и заяви, че всеки трябва да може да носи отговорност за поста, който заема.

Йотова смята, че откакто Румен Радев е президент има силата и мъжеството да отстоява своето мнение. "Аз схванах, както всички ние, посланието на президента, отправено към ВСС", завърши Йотова темата за избора на нов главен прокурор. 

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването.

Вчера, 7 ноември, президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС.

Според депутата от ГЕРБ и бивш зам.-вътрешен министър Красимир Ципов всичко е в ръцете на ВСС.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че МВР не е оказвало натиск за избора на главен прокурор, а службите, които са подкрепили Иван Гешев, са били доволни от работата му.

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Изборът е професионален, а не политически, според Иван Гешев

В коментар за изборите вицепрезидентът заяви, че нямаше разговор за София на местните избори, а едно математическо уравнение - колко гласа от левите, десните, ако умножим по някакъв коефициент, ако съберем още някаква сила. Така избори не се правят, категорична е тя.

Тя даде за пример, че ако се напише в интернет купуване на гласове на английски или на френски език първата държава, която щяла да излезе е България.

Няма политическа сила и ние като гражданско общество нямаме полза да тегне съмнението върху изборния процес. В купуването на гласове станахме емблематични, каза Йотова.

След като утихнат емоциите и страстите трябва да се съберат политическите сили и службите при президента, да се видят проблемите, да се огледат и да се направят добри предложения за разрешаването им.

Няма кой да ни помогне, няма да ни помогнат чуждите посолства и европейските институции, а държавата трябва да се справи, смята Йотова. Според нея какво по-хубаво от това да се съберат всички - от управляващата партия до последната партия в опозицията.

Вицепрезидентът похвали кметовете на Добрич, Стара Загора и Перник. Тя се впечатлила от кмета на Добрич, че знае всяка една улица, всяко едно проблемче на града и предложил конкретни решение, а не страшния стратегии, тактики и някаква "абра-кадабра с цифри, проценти и коалиции".

Илияна Йотова похвали кампанията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в която се говорило за образование, култура, сигурност. По думите й новият кмет на Перник успял да накара перничани да не гледат само в огледалото за обратно виждане, както и проблемът с язовира в града.

Според Йотова ще бъде много трудно да има опит за касиране на изборите. Това е решение на щаба на Манолова, но не трябва да се задълбава в касирането, тъй като ще има преценка на Административния съд. Нека не си показваме картите кой е по-червен и кой е по-син, призова вицепрезидентът.

По думите й с по-голямата самостоятелност на българските общини могат да се решат проблемите. Изборите са голяма машина и една партия да бъде ръководена и управлявана не е лесно. Рано или късно ще има трансформация в страната, но може да стане интелигентно без стрелба между политическите партии, настоя Йотова.

Въпросът е как да направим държавата си развита и със самочувствие, категорична е Илияна Йотова.