Политическата легитимност се измести в парламента, партийните лидери са в парламента и това води обезличаване на изпълнителната власт. Това налага непрекъснато да се правят консултации и възникват напрежения. В студиото на Нова телевизия депутатът и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов определи тази ситуация като екзотика.

Това налага непрекъснато да се водят консултации, но няма формула, механизъм, който да легитимира сглобката, бяха думите на Митов. Според него дори и да се създаде такъв механизъм в даден момент, ще продължи да се провокира напрежение, дори и защото лидерите на партиите не са в изпълнителната власт.

И въпреки че според Митов, "не трябва изобщо да се задават въпроси от типа чий е този или онзи министър, за такъв механизъм се "твърди, че се работи, но кой и по какво работи, не мога да кажа". Трябва да има коалиционно споразумение по начина, по който функционират нормалните демокрации. Ако не това, поне ясни механизми за това как функционира какви са форматите, с които се взимат решения, смята депутатът.

Но и, отново по думите на Митов - "Няма никаква причина в момента да говорим и да мислим по тази тема за механизъм."

Трусовете в сглобката като стимул за стабилност

Трусовете в сглобката като стимул за стабилност

Произвеждането на впечатление вероятно е важно за електората или поне за твърдите ядра. Свалянето на правителството обаче е нещо много различно

Важните теми в момента били промените в Конституцията, бюджета, помощта за Украйна, Шенген, еврото. "Евроатлантическата посока се прави от нас, ГЕРБ и ДПС и останалите партньори", заяви Митов без да споменава ПП/ДБ, които са всъщност носителите на мандата на изпълнителната власт.

Освен това Даниел Митов подчерта, че механизъм за функциониране на "не-коалицията" не е проблем сега, тъй като сега трябвало да се решат проблеми, трупани с години, а като пример даде съдебната реформа, който била "проблем още от 90-те години". Даниел Митов обаче не коментира, че в този период ГЕРБ има три мандата, два от които пълни и не е разрешил тези проблеми.

Коалиционно споразумение има, но ГЕРБ не подписали

Коалиционно споразумение има, но ГЕРБ не подписали

Вариант бил изпратен на ГЕРБ, но отговор нямало

Депутатът от ГЕРБ не изключва "някакво прекалибриране на механизмите", по които функционира "не-коалицията" в момента след ротацията, когато Мария Габриел ще стане премиер. Едва ли обаче партийните лидери от парламента ще се прехвърлят в изпълнителната власт.

Митов изключва и пряко участие на Делян Пеевски. Всъщност, според Митов, председателят на ПГ на ДПС и най-вероятно и лидер на Движението Делян Пеевски никога не е давал заявка да става премиер.

Десислава Атанасова: ДПС ще участва в управлението на регулаторите

Десислава Атанасова: ДПС ще участва в управлението на регулаторите

Делян Добрев: Всички шикалкавят без Бойко Борисов и лидера на ДПС

И въпреки че призна, че не е наясно с нещата от кухнята, както Десислава Атанасова, която даде 1/3 на ДПС, според Митов в момента не се говори за назначенията в регулаторите и участието на ДПС. "В момента ДПС подкрепя промените в Конституцията, седим на една маса с ПП/ДБ непрекъснато. Нормално би било в една такава ситуация да има... баланси и при назначението на регулаторите." Но "нищо не е договорено до този момент, доколкото знам."

Не мога да изчисля каква ще е ролята на ДПС, посочи още Митов и отрече да има пълен синхрон между ГЕРБ и Движението за права и свободи. "Има синхрон и между ПП/ДБ и ДПС, защо се прикача ДПС към ГЕРБ", попита с възмущение той.

Призна обаче, че ДПС са опитни хора и опитна партия, познават междуинституционалните механизми, а с ПП/ДБ трябва да се говори повечко, "имаме своите забележки, но и те (ПП/ДБ, бел.ред.) се опитвали да реагират адекватно.

Рашидов: ДПС управлява сглобката, защо Пеевски да не е лидер

Рашидов: ДПС управлява сглобката, защо Пеевски да не е лидер

Той е разочарован от политиката и от себе си, че е влязъл в нея