Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) забрани на двама руски граждани да влизат в страната, тъй като те действат против сигурността на страната.

Двамата са установени като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация

Забраната влиза в сила със заповед на шефа на ДАНС от днес, 26 февруари 2024 г. и е със срок на действие 5 години. Забраната за влизане и пребиваване важи и за територията на всички държави-членки на ЕС.

Това са руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация.

От ДАНС съобщават още, че двамата руски граждани вече са пребивавали в България, като са се представяли за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова и са използвали лични документи с посочените самоличности. ДАНС разполага с информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, която цели осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Основна цел на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина, докато са били в България, е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на Република България.

Припомняме, че през ноември миналата година ДАНС обяви за заплаха за националната сигурност акредитиран кореспондент на в. "Российская газета" и му отне правото на пребиваване у нас, както и му наложи забрана за влизане на територията на членка на ЕС. Руският журналист Александр Гацак обаче се оказа, че е напуснал България малко преди това.

В последните няколко години има редица руски граждани, изгонени от службите, но предимно свързани с руското посолство. Открояващ се е случаят със свещеник Васиан Змеев, предстоятел на Руската църква у нас, като след напускането му на страната, храмът остана затворен за близо два месеца

През 2019 г. две знакови фигури на руската дипломация и руския елит бяха обявени с наложени мерки за влизане в страната -  след обвинението срещу председателя на Сдружение "Русофили" Николай Малинов за дейност в полза на чужда държава, за срок от 10 години бе забранено да влизат в страната на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, както и на Константин Малофеев, инвестиционен банкер, coбcтвeник нa държaвнo-кoнтрoлирaния "Рocтeлeкoм" и прeдceдaтeл нa cъвeтa нa дирeктoритe нa групaтa "Цaрьгрaд".