За нас 11 юли е една прекрасна дата - за нас това е датата на "Росенец". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти след консултациите при президента за новата ЦИК. Иванов очаква, явно с отпратка към акцията на "Алепу" от вчера, бургаският кмет да се появи на "Росенец", да обясни има ли път, накъде води този път, има ли плаж този кей, неговата отговорност каква е.

Той даде да се разбере, че от "Демократична България" не са участвали в никакви консултации за служебното правителство. Обединението няма да носи никаква отговорност за него, даде да се разбере бившият правосъден министър.

Според него отминалите парламентарни избори показали за това против какво сме, а сега трябвало политиците да показват за какво са "за". Христо Иванов е на мнение, че България трябва да се отвори към българските граждани, живеещи в чужбина. Като човек, който е правил кампания в Турция, той заяви, че там не живеят наши съграждани, които са някакви роботи и може да им се натиска копчето. "Ще трябва да се научим да говорим и да правим кампания сред тях", каза още той.

Избирателната активност – въпрос на кампания, според Христо Иванов

Избирателната активност – въпрос на кампания, според Христо Иванов

В ситуация сме на сериозно размесване на политическите пластове

Иванов не е удовлетворен от номинацията за председател на ЦИК и го определи като предварителен сговор. Господин Ципов има дълга история, но е типичен представител на калинките на ГЕРБ - човек, който е прислужвал на Цветанов, на Борисов, на Фидосова. Човек, който никога не е показвал истински характер да отстоява собствено мнение в полза върховенство на закона, посочи Христо Иванов.

Според него номинацията на Ципов е на човек, който пряко ще му натискат бутоните от Банкя и Борисов може да го пожертва, без да му мигне окото. Отново рециклираме елементи на досегашната ситуация и е ясно, че на тези избори ще трябва да покажем много по-висока воля да минем една нова страница, подчерта Христо Иванов.

ДБ не предложили Цветозар Томов за председател на ЦИК, тъй като той не отговаря на формалните изисквания. Ако знаехме, че ще се стигне до излъчване на такава кандидатура, ние щяхме да излъчим кандидат и да поемем отговорност, категоричен бе бившият правосъден министър.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.5%