Нямам намерение да подам оставка. Не е постъпвало официално искане за това. Единственият човек, който призова за това е политически лидер, който носи отговорност за сегашното положение. Това заяви на брифинг пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той посочи, че не е съгласен с критиките, отправени към МВР, заради инцидента със загиналия граничен полицай край Елхово. По думите на вътрешният министър МВР е било в тежко положение при встъпването му в длъжност. Не може проблеми създадени през годините, като липсата на кадри и техника, да се пренасят върху действащото ръководство, категоричен бе той.

Демерджиев обяви, че извършителите на убийството на граничния полицай са заловени. Той уточни, че двамата арестувани са турски граждани. По думите му задържаните са извършвали и престъпления на територията на република Турция. Министърът допълни, че се работи съвместно с Република Турция по случая. Министърът поясни, че повече детайли не може да сподели, защото разследването продължава.

Демерджив заяви, че убийството е извършено от турската страна на границата. Гилзите, открити от нашата страна на границата са от автомат калашников, с който наш граничен служител е отвърнал на огъня, допълни министъра.

Проверяват 14 граничари за подпомагане на каналджии

Проверяват 14 граничари за подпомагане на каналджии

Очакват се 150 нови гранични служители до март 2023 година

По думите му дали ще се стигне до екстрадиция на извършителите зависи от съдействието на Турция.

Демерджиев подчерта, че има психологически проблем с използването на оръжие. Според него с годините е натрупан страх сред служителите, заради повдигнати обвинения. Той посочи, че многократно е изтъквал, че при необходимост оръжието трябва да се използва.

По отношение на мигрантския натиск министърът посочи, че не очаква той да спре. Демерджиев изтъкна обаче, че ще бъдат предприети конкретни действия. Важно е Народното събрание да гласува увеличение на щата на граничните полицаи, каза още той.

Припомняме, че граничният полицай загина при престрелка в района на Елхово в началото на седмицата.

Снабдяват граничарите и с автомати

Снабдяват граничарите и с автомати

Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити, служители ще излагат живота си на риск