Предвиденото "отворено финансиране" на партиите представлява узаконяване на политическия рекет и на политическата корупция. Това заявиха от "Демократична България" в своя официална позиция по повод промените в закона за финансиране на партиите.

Според тях не е случайно, че предложението идва тъкмо от ДПС и ГЕРБ, защото това били двете партии с най-изразени партийни обръчи от фирми, както и двете партии, които практически контролирали медиите, обществените поръчки и съдебната власт.

От "Демократична България" са на мнение, че предложението за 1 лев субсидия лишава малките партии от възможност за адекватно финансиране на основните дейности. Подобен размер на субсидията според тях е допустим единствено в случай на рязко ограничаване на възможностите за медийна реклама в и извън кампаниите.

Кънев: ГЕРБ се възхищават от ДПС и узаконяват политическата корупция

Кънев: ГЕРБ се възхищават от ДПС и узаконяват политическата корупция

Бизнесменът Ахмед Доган може вече да финансира партия ГЕРБ

В позицията си те посочват, че разумното решение е да се въведе таван на субсидиите или регресивна скала с намаляваща субсидия над определени гласове. Те настояват и да се търси обвързаност на държавната подкрепа с финансовия принос на членовете и поддръжниците на партиите.

В тази среда корпоративни спонсори ще имат само управляващите партии, смятат от ДБ. Те обаче уточняват, че дори управляващите няма да имат реални спонсори, тъй като или ще се финансират от фирмите, на които сами са налели публичен ресурс по корупционен начин, или ще се финансират чрез рекет.

По тази причина от "Демократична България" предлагат по-ниска субсидия, регресивна скала и ограничаване на кампанийните разходи - най-вече на медийната реклама.

Според тях трябва да се проведе дискусия за партийното финансиране и подчертават, че няма обществено обсъждане на предлаганите промени.

От дебата са изключени не само извънпарламентарните партии, а и експертната общност и гражданското общество, недоволни са от ДБ. По тази причина те настояват за задълбочена дискусия, в която да участват всички заинтересовани страни.

Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии

Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии

Премиерът съгласен да забави решението, но ще отстоява предложението за 1 лев