Поради проявено управленско безсилие, водещо до хаос и възможни злоупотреби, смятаме, че оставката на министър Ананиев и неговия екип е не само крайно наложителна, но и закъсняла. Това заявяват в своя позиция от "Демократична България".

Те изказват благодарността си към всички лекари и медицинския персонал в борбата за опазване на здравето и живота на всеки български гражданин. Те пдочертават, че винаги са стояли зад исканията им за достойно заплащане и защитена работна среда.

По думите им обаче обещаните допълнително 1000 лв. не са стигнали до всички, които са работили с пациенти, заразени с COVID-19, някои са получили значително по-малки суми, а други са получили суми, без да са били ангажирани непосредствено.

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки

От "Демократична България" отбелязават, че към този момент МЗ е спряло всички плащания на обещаното възнаграждение, като оправданието било липсата на средства. Според тях обаче истинската причина обаче е в управленската и интелектуална немощ на лекарския, икономическия и юридическия екип на министерството, начело с министър Ананиев и особено на зам.-министър Начева.

От партията подчертават, че от началото на извънредното положение досега няма огласена ясна методика, определяща начина на идентифициране на работещите на първата линия, начина на отчитане на дейността и начина на заплащане. Или ако е имало такава, то тя по неясни причини била в дълбока тайна.

Според тях особено голям проблем се очертавал в отчитането на направените дарения към държавните лечебни заведения, на които принципал е министърът. Нямало отчет за събраните чрез sms средства от дарителската кампания на министерството.

Как, за какво и кога са разходвани събраните пари, питат от "Демократична България".

Щабът и МЗ за данните за COVID-19: Само който не работи, не греши

Щабът и МЗ за данните за COVID-19: Само който не работи, не греши

Жени Начева: Дайте ни малко доверие да видите как работи системата

По думите им тези действия водели до възможности за ограбване на събраните средства, но и нанасяли тежък удар на естественото желание на обикновените хора да помогнат на нуждаещите се и на държавата си в кризисен момент, какъвто е епидемията.

Затова от "Демократична България" са на мнение, че оставката на Кирил Ананиев и неговия екип е наложителна.

Борисов изпрати Ананиев да оправя недомислиците в заповедите си

Борисов изпрати Ананиев да оправя недомислиците в заповедите си

Създаваме проблем с нашето недомислие, призна премиерът