Демократите тълкуват приемането на четирите договора за придобиване на изтребителите Ф-16 като успешен вот на доверие към настоящата власт. В същото време те отново повтарят предложените от тях още през януари стъпки за придобиване на изтребителя Ф-16.

Това пише в позиция на Демократична България, която е в отговор на думи на премиера Бойко Борисов, че не били подкрепили в нито един момент за сделката

"Призоваваме министър-председателя, ако не обича да чете, то поне да възлага на обслужващата го пропагандна машина да проверява и го информира за фактите", пише в позицията на ДБ. 

Борисов поздрави министрите за сделката за изтребителите

Борисов поздрави министрите за сделката за изтребителите

Той изрази задоволството си от оценката на САЩ

Според демократите бързото усвояване на натовския боен самолет е приоритетна задача за националната ни сигурност.

Придобиването на самолети Ф-16, чрез споразумение с правителството на САЩ, затвърждава геополитическия избор от 1997 година. Той ще даде начало на реалното превъоръжаване на армията ни и ускорява интеграцията ни в НАТО (15 години след вписването ни в тази организация). 

1 млрд. скрити разходи в сделката за Ф-16 вижда Румен Гечев

1 млрд. скрити разходи в сделката за Ф-16 вижда Румен Гечев

Необходимо е да променим системата си за ПВО, летища, оборудване

Демократите дават примери, че в 10 държави в Европа имат около 700 изтребители F-16 и припомнят своя позиция от 14 януари 2019 г.

Тогава те правят заявка за нов мандат на настоящото парламентарно мнозинство, по време на който да бъдат изпълнени пет важни стъпки за обновяване на армията ни. 

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да налага и вето върху отпадането на машинното гласуване

Демократите припомнят своите искания от 14 януари - до 30 юни 2019 да се приключи процедурата по одобрение на договорите - преди лятната ваканция на парламента.

Демократите искаха преди внасяне на договора за ратификация да има професионален съвместен програмен офис за придобиване на боен самолет и интеграцията му във въоръжените сили на България и структурата на силите на НАТО. Там да се планират подготвителните дейности за инфраструктурата, подготовката на персонала и други задачи от "критичния път" за въвеждане в бойна експлоатация на новия самолет, и да осигури цялостна поддръжка на жизнения му цикъл следващите 30-40 години.

Условието за изграждане на този програмен офис да е при консултации с агенциите на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) и по комуникации и информация (NCIA), с цел гарантиране на прилагането на най-добрите практики от НАТО у нас.

Заедно с въвеждане в бойна експлоатация на новия самолет да се представят за одобрение в парламента график за извеждане от въоръжение на МиГ-29 и Су-25, с цел ограничаване на разходите за бойни самолети до възможния минимум и съсредоточаване на вниманието на ВВС върху трансформация в системата на НАТО.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

Бюджетът позволява новопоетият дълг да бъде до един милиард лева. Финансовият министър Владислав Горанов заяви че възнамерява да се възползва от цялата сума.

На 29 юли 200 милиона лева дългови книжа бяха продадени през деня при рекордно ниска доходност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на сто.

Заради договора със САЩ за придобиването на самолетите бюджетът беше актуализиран от депутатите на 19 юли.