"Демократична България" ще сезира ЕК с формално искане за старт на процедура срещу нарушаване на основни европейски договори.

КПКОНПИ нарушава базови принципи под "привидното наименования "гражданска конфискация". Европейската комисия трябва да си отвори очите, че в България няма борба с корупцията, а нейно въоръжаване с редица инструменти.

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Цецка Цачева обясни, че гражданската конфискация не представлява наказание за лицето

От обединението твърдят, че за тежки престъпления по наказателен ред, за които е приложим редът на конфискация според Наказателния кодекс, са осигурени гаранции за защита на основните им права, докато на лица, които са оправдани или срещу които наказателното производство е прекратено, не се гарантира равностойно ниво на защита.

Ръководството на Демократична България счита това за логически абсурд, а подобно положение е несъвместимо с принципа на правовата държава.

"2018 година беше много динамична , а основната дума в политическия контекст беше скандал." Това е кратката равносметка съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов.

Атанас Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

Атанас Славов: Гражданската конфискация застрашава основни човешки права

В промените на Антикорупционния закон се забелязва политическа намеса

В България "корупцията прави силата" е новият девиз според него.

"150 млн. лева глоба от ЕК е тежък скандал, защото носи вреди на бюджета и трябва да се изясни кой казва истината', коментира Атанасов по повод санкцията, наложена ни от ЕК заради отказа на БЕХ за монополно положението. "Ресорният еврокомисар опроверга твърденията на Борисов и Теменужка Петкова", припомни лидерът на ДСБ.

Демократите искат президентът да наложи вето върху гражданската конфискация

Демократите искат президентът да наложи вето върху гражданската конфискация

Промените в Антикорупционния закон са приети в нарушение

Според него основният въпрос, който ще продължи да е актуален и през 2019 година, е начинът, по който се управляват бюджетните пари у нас. Никъде не са записани предвидените средства за инфраструктурни проекти, показва неговата проверка.

"Чухме новогодишната реч и веднага след това видяхме колко време е разликата между думи и дела", изтъкна и бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Красимир Янков: Антикорупционната комисия не е в услуга на обществото, а за негова сметка

Красимир Янков: Антикорупционната комисия не е в услуга на обществото, а за негова сметка

Дейността на Антикорупционната комисия е в ущърб на обществото

По думите му Радев е проспал възможността за налагане на вето срещу измененията по отношение на КПКОНПИ. "В рамките на процедурата за нов главен прокурор ще бъде последният шанс на президента да затвърди думите си за кризата в страната", смята Христо Иванов. Според него с това Радев ще бъде подложен на изпит.

Каквото и да се прави у нас в институциите, комисиите и службите, в крайна сметка решенията ги взима Борисов. "Този модел на упражняване на властта е вреден за страната, защото общите пари се използват за задоволяване интересите на олигархията, която е подкрепяна от тази власт", подчерта Атанасов.

Демократична България сезира ЕК, президента и КС за промените в антикорупционния закон

Демократична България сезира ЕК, президента и КС за промените в антикорупционния закон

Държавата става авторитарна, ГЕРБ смазват икономиката и частната собственост

Българското правителство не е готово за промяна в икономическия цикъл. Държавните дружества губят около 500 млн. за 2018, а прогнозите са, загубите да продължат . "Това означава фалит на държавната енергетика", смята Владислав Пенев.

Той изтъкна, че изоставаме от енергийната революция. Наблюдаваме възход на популистите в Европа. ЕП измисля нови безсмислени регулации, като бизнесът е пряко засегнат и не дава ползи. По този начин европейската идея губи привърженици. Вместо европейският бизнес да става по-конкурентоспособен, се пишат само нови правила, критикуват от политическото обединение. Предупреждението им е, че правилата забавят икономическия растеж на Европа и тя няма да се справи с настъпващата криза.

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Без дебати депутатите приеха промени в антикорупционния закон

Цели се пълна защитата на държавния интерес и ефективност на гражданската конфискация

"Българската държава отказва да прави реформи, а реформите означава повече благосъстояние", категоричен беше съпредседателят Христо Иванов. От сдружението ще продължат да настояват за оздравяване на финансовия сектор и процесът на банково сътрудничество да бъде засилен.

Майката на всички реформи, на модернизацията на публичния сектор е въвеждането на електронно управление. "Скандалът с винетките е последният провал в това отношение", критикува Иванов. "До ден днешен не знаем какво се случи с търговския регистър", напомни още той и подчерта, че в агенцията са получили бонуси. Позорен, по думите на Иванов, е отказът от въвеждане на електронно машинно гласуване.

ДБГ искат машинно и електронно гласуване за демократични избори

ДБГ искат машинно и електронно гласуване за демократични избори

ЦИК искали 9 пъти пари от МС за електронното гласуване, но без успех

Иванов настоя зам.-министър-председателят Томислав Дончев да поеме отговорност. Оставката му ще стане неизбежна, но той трябва да обяви по-нататъшните си действия, категорични бяха от обединението.