Това, което наблюдавам през последните дни, е преходът от предизборни пламенни речи към следизборна психотерапия. Ясно е, че за загубата на някои ключови градове за ГЕРБ е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се отиде на следващ етап - бюджет, конституционни промени. ГЕРБ ще влезе в работен режим, от който всички имаме нужда.

Това заяви премиерът Николай Денков пред БНР.

Припомняме, че в последните дни Бойко Борисов отправят остри критики към партньорите си в управлението на страната, като и вчера на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново прозвучаха нападки - на тема корупция и за Бюджет 2024.

С Асен Василев България няма да влезе в еврозоната, сигурни в ГЕРБ

С Асен Василев България няма да влезе в еврозоната, сигурни в ГЕРБ

Даниел Митов: Стъпките ни са в посока запазване на управлението

Денков очаква същият тип театрална сценка за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се случи в края на 2023 г. или в началото на 2024 г., посочи премиерът. Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3-те процента дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено, защото е в пълно противоречие с исканията "дайте да дадем на кметовете", каза Денков.

Той е виждал как протичат обсъжданията на бюджета - сблъскват се интереси, но накрая резултатът е добър.

Венко Сабрутев се надява ГЕРБ да не атакуват основните политики на бюджета

Венко Сабрутев се надява ГЕРБ да не атакуват основните политики на бюджета

Той е убеден, че държавният бюджет е изпълним

Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи е с 50% по-голям от сегашния. Твърденията, че няма средства за общините са неверни, коментира премиерът. Няма да правим чешмички, няма да правим стадиони там, където няма отбор, заяде се леко Денков с партията на Бойко Борисов. Резултатът от постната пица в бюджета по време на управлението на ГЕРБ е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минимална заплата и ниски доходи, заяви министър-председателят.

ДПС иска гаранции за общински проекти в бюджета

ДПС иска гаранции за общински проекти в бюджета

Делян Пеевски се срещна с част от кметовете на ДПС

Той увери, че в бюджета има пари за повишаване на доходите и средства за общините. Борисов казва много неща, които не са верни, разкритикува Денков и даде пример, че по "Хемус" и по пътя Ботевград-Видин се работи. По пътя Велико Търново-Русе също има подготвена документация, която върви напред. Работи се по всички пътища, но не се работи по начина, по който преди, уточни премиерът.

Той определи като абсолютна фалшива информация, че правителството иска да вдигне местните данъци и такси. С лъжи, държава не се управлява. Трябва да казваме истината и когато истината е вярна, могат да се вземат правилните решения, подчерта премиерът.

Денков изтъкна, че позицията, която ГЕРБ изразява спрямо правителството е вредна за партията на Бойко Борисов. Има доза шизофрения да подкрепят един кабинет и да обясняваш колко е вредно. Трябва да се забравят дребните сметки и тогава всички ще бъдем убедени, че това е правилният път и това са правилните решения и ще продължим напред, призова Денков. Той изтъкна, че има министри в правителството, предложени от ГЕРБ.

Той е съгласен, че трябва да има механизъм за взимане на решения, но на ГЕРБ не им е изгодно да има механизъм. Противоречията са вътре в Народното събрание, посочи Денков.

Борисов: Правителството съществува заради геополитическата обстановка

Борисов: Правителството съществува заради геополитическата обстановка

Важно е в тази ситуация да стоим силни и единни

Николай Денков коментира още втория вот на недоверие срещу правителството в областта на сигурността и отбраната. В основата си част този вот на недоверие няма никаква основа, посочи той и даде пример как правителството работи по закупуването на новите Страйкъри и развитието на армията.

Тагарев: Темите за вота на недоверие вече са обсъждани в парламента

Тагарев: Темите за вота на недоверие вече са обсъждани в парламента

Той очаква стартиране на съвместна противоминна операция в Черно море с участието на Румъния и Турция

Денков увери още, че няма проблем да работи със службите, включително и с ДАНС. Той бил готов да работи още с тях, но с така наречената справка, с която бяха премахнати машините от първия тур на местните избори се оказало проблем. Денков изтъкна, че ръководството на ДАНС си затворило очите пред изборните безобразия и прехвърлило целия проблем в Министерство на електронното управление.

"Нека да даде пример президентът за каква свършена работа искам да накажа Пламен Тончев. Има за какво да бъде отстранен господин Тончев и президентът го знае много добре", каза премиерът.

С какво е толкова ценен господин Тончев на президента? Цялата теза, че искам да овладея службите е невярна, подчерта Денков и настоя начело на ДАНС да застане човек, на когото има доверие.

Николай Денков чака Радев за шефа на ДАНС

Николай Денков чака Радев за шефа на ДАНС

Трябва да има и лидерска среща с партиите след местните избори

За промените в ДПС, Денков заяви, че вече новият председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски играе театър, в който се изпълнява законодателната програма, но се държи като началник. "На мен не ми е началник никой от парламента. Ако искат да сменят правителството, това е тяхното право", подчерта той.

Запитан за поисканата от него смяна на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), Денков отбеляза, че неговото изказване е предизвикано от нарушението на Изборния кодекс. Защо прокуратурата проверява само заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, а не проверяват зам.-председателят на ДАНС и самата ЦИК, запита той.

"ЦИК наруши закона, ЦИК доведе до това на първия тур да няма машини и доведе до това да има 500 000 невалидни бюлетини", разкритикува Денков работата на изборната администрация. Той има пълно доверие и на Кирил Петков, и на Божидар Божанов, като смята, че двамата не са заплашвали министъра на електронното управление Александър Йоловски. МЕУ за 5 месеца успя да напредне професионално по задачи, които бяха изостанали с много години - електронните бележки за учениците, електронните фишове, електронните рецепти, открои Денков работата на министерството.

Йотова съветва Денков да си подреди къщата преди да търси вината в другиго

Йотова съветва Денков да си подреди къщата преди да търси вината в другиго

Стана навик на правителството да търси вината в ДАНС, ЦИК и другите институции

"Аз не искам да разбутвам екипа, защото работата върви активно, Когато дойде времето за ротация, тогава ще се гледа кой как си е изпълнявал програмата", пресече Денков исканията на ГЕРБ за по-ранна смяна на министри още преди самата ротация.

Относно дерогацията на "Лукойл Нефтохим", Денков заяви, че ще съди Делян Добрев за персоналните нападки срещу него. За момента България няма индикации, че "Лукойл" нарушава правилата такива, каквито са. Могат да се направят проверки какво се е случило в Ротердам, допълни премиерът. Ако се реализира предложението на Добрев и дерогацията се махне за 3 дни, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, тя много бързо ще изчерпи запасите си, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще изчезне бензинът, категоричен бе Денков.

Той предложи на Делян Добрев и ГЕРБ, когато Мария Габриел застъпи премиерското място, ако искат да сменят и за три дни да махнат дерогацията на руски петрол. Веднага, след като бе договорена дерогацията, служебното правителство не направи това, което кабинетът Денков направил - да се види какъв е реалистичният сценарии за работа на "Лукойл" с руски нефт, посочи той. Дали проблемът на Делян Добрев е, че не иска да влизат пари в бюджета, при положение, че е толкова заслепен в отношенията си с Асен Василев, запита още Денков.

Той обяви, че ще подаде оставка в три случая - ако Народното събрание приеме неизпълним бюджет, ако правосъдната реформа не се осъществи, ако ГЕРБ или ПП-ДБ не желаят повече това правителство.

Пеевски и Добрев искат прокуратурата да провери "Лукойл"
Обновена

Пеевски и Добрев искат прокуратурата да провери "Лукойл"

Дружеството е готово да съдейства на безпристрастно разследване, да опровергае клеветите