И днес депесари се събират в "Бояна" и "Росенец", като в "Бояна" има засилено полицейско присъствие.

Полиция не допуска симпатизантите на ДПС до Сараите в "Бояна". Пред медиите евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че ограничават свободното пространство на хората.

Той обясни, че събралите се в "Бояна" не искат да влязат вътре, а да са отвън. Не знаем какво се случва вътре, притеснен е Кючюк. Излиза информация, че вътре в сградата се случват някакви неща, има някаква неяснота, каза още той.

Сараите под охрана на депесари

Сараите под охрана на депесари

Ахмед Доган към момента е в Росенец

Това е място, където сме прекарвали много време, споделяли сме много емоции, това е емоционално място, сподели евродепутатът. На какво основание 3-4 души са вътре, къде е решението на българския съд за тях, подчерта Кючюк.

Това ще бъде поход за демокрация, посочи той за днешната сбирка. Ще спазваме закона, увери Илхан Кючюк. Симпатизантите на ДПС са тук за мирен протест с ясни послания, едно от посланията е ДПС без Пеевски, обяви той.

Кой дава нареждания на органите на реда, попита евродепутатът. Той не знае дали Ахмед Доган е с охрана. Ще останем на полето на законността, подчерта Илхан Кючюк. Няма да ни вкарат в етническо напрежение, категоричен бе той.

Протестът им ще продължи, както той се изрази, колкото трябва и до когато трябва.

Доган обитава сараите с договор за наем

Доган обитава сараите с договор за наем

Документът ще бъде представен в СДВР и преокуратурата

Припомняме, че на 29 август стана ясно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на резиденциите в парк "Росенец" и столичния квартал "Бояна". Това показа справка в Търговския регистър, като същият ден до някои медии беше разпространено съобщение от собственика на тези резиденции - Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии, транспорта и съобщенията от правителството на Пламен Орешарски и собственик на фирмите, които притежават имотите, че Доган трябва да напусне резиденции в "Росенец" и "Бояна", понеже няма основание да ги обитава. 

След това съобщение симпатизанти на Ахмед Доган се събраха пред сараите в "Бояна" и "Росенец", като през вчерашния петъчен ден се стигна и до напрежение между събралите се и полицията. 

На 30 август пък се разбра, че на телефон 112 са подадени два спешни сигнала, касаещи сисгурността на Доган, като вчера се събра комисия, която трябваше да реши дали Доган ще получи охрана от НСО. По-късно от МВР изпратиха съобщение, че ведомството е направило проверка по сигнал изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност".

Сигналът е изпратен от Джевдет Чакъров и касае Ахмед Доган, като министерството посочва, че на Доган незабавно му е осигурена охрана от НСО и МВР, но по непотвърдена информация вчера комисията е отказала да назначи държавна охрана на почетния председател на ДПС. 

Тези събития идват на фона на разделението в партията, като двата лагера са ДПС на Доган и ДПС на Пеевски. На 27 август, на заседание на Централното оперативно бюро, Доган изключи Пеевски от партията и го освободи като председател, заедно с още 7 човека, включително Искра Михайлова, която беше номинирана за верокомисар.

От своя страна Пеевски заяви, че това решение е против устава на Движението за права и свободи и каза, че това е "събрание на отцепници от ДПС", въпреки че на него присъства лично Доган.

На същият 27 август стана известно, че Доган вече не е и в борда на директорите на ТЕЦ "Варна", а дружеството е прехвърлено на отново на Данаил Папазов, който вече е едноличен собственик на топлоцентралата.

Махнаха Ахмед Доган от борда на директорите на ТЕЦ Варна

Махнаха Ахмед Доган от борда на директорите на ТЕЦ Варна

Почетният председател на ДСП е отписан и от борда на "Електрик секюрити"