Народните представители не приеха Кодекса на труда, за който настоява БСП.

Съгласно мотивите на законопроекта, с предложените промени се цели осигуряване на достойно заплащане на труда на най-нископлатените работници и служители, намаляване на бедността и неравенствата в доходите. Със законопроекта се предлага размерът на минималната заплата за страната съгласно механизма, приет от 48-тото Народно събрание в началото на тази година и по изключение, да се определи до 31 май и да се прилага от първи юли на настоящата година. По този начин ще се отчетат и въздействията на макроикономическата среда при предстоящото приемане на държавния бюджет за 2023 г., ще се повиши покупателната способност и потреблението на най-ниско доходните групи и ще се повиши мотивацията за труд на работната сила.

Към момента МРЗ от 1 януари е 780 лв.

Приетият от Четиридесет и осмото Народно събрание механизъм предвижда минималната работна заплата да се определя в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Механизмът е приложим от 1 януари 2024 г., а с този законопроект се предлага минималната работна заплата за страната да се определи още от 1 юли като механизма се приложи леко видоизменен.

Според левицата е безспорна необходимостта от подкрепа на работещите на минимална работа заплата и доходите на гражданите заради растящите цени, инфлацията, които реално намаляват определената от служебното правителство минимална работна заплата от 780 лв. При прилагане на новото предложение размерът на минималната работна заплата от 1 юли 2023 г. ще възлезе на около 850 - 890 лв. с увеличение около 100 лв. Докато при прилагане на механизма от 1 януари 2024 г. по експертни изчисления размерът би надхвърлил 1000 лв. Приемането на новото предложение осигурява плавно покачване на размера на минималната работна заплата във време на инфлация и създава предпоставки за прилагането на приетия вече механизъм и на Директивата относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз.

Социалистът Георги Гьоков подчерта, че инфлацията не намалява, а трябва да се подпомогнат хората. Според него служебният кабинет неадекватно е определил размера на минималната работна заплата.

По мнението на Георги Ганев не е ясно с колко ще се намали бедността, ако скочи минималната заплата.

Румен Христов призова да се намери баланс между бизнеса и работниците, а Тома Биков предупреди, че публичните финанси не са в добро състояние и трябвало първо те да се стабилизират.

Корнелия Нинова защити предложението и посочи, че левицата предлага въвеждане на европейски правила, а ръстът на минималната заплата изсветлява икономиката, така влизали и повече средства в бюджета и НЗОК.

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Само преди два дни Велкова заяви, че не сме фалирали, но може да фалираме