Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще препоръча на Народното събрание да преразгледа съкращенията в разходите в бюджета на „българското ФБР".
Това обяви председателят на комисията Волен Сидеров.

Днес депутатите разгледаха актуализацията на бюджет 2010.

250 агенти по разчети на правителството трябва да бъдат съкратени. Депутатите обаче не са съгласни с това.
20% съкращаване на разходите на агенцията планира правителството.

В ДАНС и без това са направени значителни съкращения", изтъкна Сидеров. Освен това, по думите на лидера на "Атака", ако бъдат направени планираните съкращения, има опасност агенцията да не успее да плати обезщетения на съкратените.

От разкриването на икономически престъпления в държавната хазна са влезли доста пари. Агенцията си е изработила бюджета", посочи Волен Сидеров.

Има доста други държавни агенции, чиито разходи могат да бъдат съкратени повече или дори самите агенции да бъдат закрити, допълни лидерът на националистите.
Той е категоричен, че в сектор сигурност не трябва да се правят повече съкращения.

Ако е възможно, по думите на Волен Сидеров, в ДАНС дори да не се правят съкращения. Това ще препоръча комисията на премиера, на чието подчинение е агенцията.

Сидеров изтъкна, че окончателното решение ще вземе МС. По непотвърдена информация над 300 млн. лева е „спестила" ДАНС на държавната хазна от разкриването на престъпни схеми.

Също така, ако бъдат реализирани планираните съкращения в актуализацията на бюджет 2010, българското ФБР ще спести 10 млн. лева, но в същото време ще трябва да плати обезщетение на съкратени служители около 12 млн. лева.

Волен Сидеров също така съобщи, че се мисли дали да не бъде променен правилникът за работа на комисията. Причината, постъпилото становище от ДКСИ относно питане на Сидеров дали е изнесъл класифицирана информация в предаването „На 4 очи" по Нова ТВ, когато оповести, представената от ген. Атанас Атанасов в комисията информация, че Алексей Петров имал връзки с израелското посолство по линия на проституцията.

Комисията на Цвета Маркова смята, че това не е класифицирана информация. В същото време според правилника на Комисията за контрол на ДАНС заседанията са закрити, заради секретната информация.

Затова депутатите в ресорната комисия ще трябва да решат дали да позволят информацията, коментирана в комисията да е частично засекретена.