Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона срещу прането на пари. С предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари се въвеждат допълнителни мерки, заложени в Плана за действие за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, установени в Националната оценка на риска от изпирането на пари и финансиране на тероризма, и част от препоръките от доклада за България от петия оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL).

Със законопроекта се цели подобряване на ефективността и постигане на пълно съответствие на българското законодателство за превенция срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Едно от основните предложения е въвеждането на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление и на адекватни процедури за проверка на служителите, ангажирани в предоставянето на услуги по дружествено управление, чрез създаване на нарочен регистър. Предвижда се и отбелязване в Търговския регистър при установено несъответствие в данните относно действителния собственик.

Този закон е изключително важен за България, подчерта Маноил Манев от ГЕРБ. В пленарна зала възникна лек спор да бъде ли изслушан заместник-министърът на правосъдието по темата. Депутатът от ГЕРБ каза, че две години се работело по този закон. Заместник-министърът Емил Дечев се обяви против някои текстове, тъй като ограничавали лицата без електронен подпис.

Законови промени за влизането ни в Еврозоната минаха на първо четене в комисия

Законови промени за влизането ни в Еврозоната минаха на първо четене в комисия

Бюджетната комисия прие промени в Закона за борба срещу изпирането на пари