От вчера вечерта депутатите в пленарна зала не могат да се успокоят и искат обяснения от премиера в оставка Кирил Петков. Единствено от парламентарните групи на ПП и ДБ не са заявили желание премиерът в оставка да дойде в пленарна зала.

Костадинов вика Кирил Петков и служби и днес в НС

Костадинов вика Кирил Петков и служби и днес в НС

"Възраждане" ще иска спешно свикване на КСНС

Кирил Петков е опасен за руските шпиони и тяхната агентура в България, заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. След толкова много години на тупкане на топката България се пробужда, България се освобождава и промяната продължава, изтъкна Андрей Гюров.

Шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" съобщи също, че от днес България започва да получава първите количества азерски газ през връзката с Гърция.

ДПС подкрепя гоненето на съгрешили дипломати, но по процедура

ДПС подкрепя гоненето на съгрешили дипломати, но по процедура

Няма как да застанат на страната на Митрофанова

Въпреки че заявиха принципна подкрепа към правителството за решението за изгонването на 70 души от дипломатическото представителство на Руската федерация у нас, и ГЕРБ искат Кирил Петков да дойде в парламента.

ГЕРБ и ДПС излязоха от пленарна зала

ГЕРБ и ДПС излязоха от пленарна зала

До това се стигна заради поименна проверка, поискана от партията на Мустафа Карадайъ

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че взетото решение за изгонването на руските дипломати трябва да се отстоява. Когато има война, агресор и жертва, не може да стоим неутрални. Когато има пожар, трябва да се изгаси, настоя Дончев. По думите му има времена, в които трябва да се правят компромиси, включително и в политиката.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов поиска премиерът да дойде в парламента и да обясни забърканата лично от него каша.

Депутатите викат отново Петков, раздвоени дали се крие като мишка или като заек

Депутатите викат отново Петков, раздвоени дали се крие като мишка или като заек

Нинова: Всички си прехвърляме горещия картоф

От ДПС не взеха отношение по темата за изгонването на руските дипломати в пленарна зала, но направиха това на трибунка в кулоарите на Народното събрание. Те също подкрепят принципно правителството, че дипломати трябва да се гонят, когато извършват шпионска дейност, но това трябва да става по процедура.

Борислав Гуцанов от БСП заяви, че още днес социалистите ще внесат искане в парламента да се отмени нотата за отзоваването на руските дипломати от министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Това е единственото възможно решение, за да бъде защитен българският национален интерес, настоя Гуцанов.

Тошко Йорданов от ИТН пък отново се съсредоточи върху фигурата на премиера, който еднолично наредил да бъдат изгонени руските дипломати от България. ИТН не са убедени, че изтеглянето на нотите ще е унизително за страната. Премиерът направи страшни глупости, несъобразявайки се с Министерски съвет и той (Кирил Петков - б.р.) трябва да вземе някакво решение в настоящата ситуация, настоя Йорданов.

Ние сме в изключително шашава ситуация и всички ние носим вина, че го избрахме за министър-председател, отсече Тошко Йорданов.

Нинова настоя за уволнения след изгонването на руските дипломати

Нинова настоя за уволнения след изгонването на руските дипломати

Иска Радев да изгони шефа на ДАНС, а Петков - зам.-министъра, подписал нотата

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък заяви, че не е съгласен с предложението за уволнения, за които настоя вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Иванов призова БСП да не плаши хората и да не говори за енергетика и за АЕЦ "Козлодуй".

Последната партия в парламента - "Възраждане" също взе отношение по темата. Костадин Костадинов повтори позицията си от последните няколко дни, че единственото, което може да се случи, за да има нормализация парламентът да си доживее оставащият живот в следващите седмици и да се отиде на нови избори. Има ли някои в парламента, който да понесе отговорността за нормализация на отношенията с Русия? Към настоящия момент парламентът не може да излъчи такова мнозинство, посочи Костадинов.

Костадинов поиска прегласуване на вдигане на ветото на РСМ

Костадинов поиска прегласуване на вдигане на ветото на РСМ

Заради компромиса на компромиса