"Не харесвам толкова машинното гласуване, но най-много от това не харесвам, че няма право на избор. Във всички предходни случаи избирателят сам е избирал дали да ползва такова устройство или не. Ще имаме брой напечатени хартиени бюлетини равен на броя избирателите на всяка секция, за да се използват при извънредни обстоятелства. И едновременно с това - забрана те да бъдат ползвани, това не изглежда много логично. Беше решено гласуването с машина да е задължително за всички, които попадат в секции с повече от 300 избиратели", припомни Димитров". Това заяви изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров за "Денят ON AIR".

ЦИК: Машинното гласуване отнема под минута, жегата не влияе

ЦИК: Машинното гласуване отнема под минута, жегата не влияе

Общо 1115 секции ще бъдат оборудвани с две машини

Той припомни, че по-рано днес излезе и решението на Конституционния съд, че не е противоконституционно.

Той поясни, че машините са с достатъчно голяма цена.

"На предходни избори един глас от машина е струвал между 55-65 лв., това че се добавят 0,80 ст. за хартията не е от особено значение. Но все пак гласът от машината остава в пъти по-голям, отколкото хартиените. Важното е, че решението на Конституционния съд внася елемент на стабилност и никой няма да се стреми да саботира изборите", подчерта членът на ЦИК.

Той не смята, че забавянето на повече от 5 минути за гласуване ще бъде фатално за протичане на изборния ден. 

ОССЕ се усъмни в капацитета на ЦИК да се справи с машинното гласуване
Обновена

ОССЕ се усъмни в капацитета на ЦИК да се справи с машинното гласуване

Международните наблюдатели имат забележки по подготовката на изборите

Припомняме, че днес на брифинг говорителят на ЦИК доц. Цветозар Томов заяви, че под минута отнема машинното гласуване. Високите температури не са фактор, който може да компрометира работата на машините за гласуване, категорична бе Росица Матева от ЦИК. 

"В машините има таймер, а освен всичко останало той е програмиран, така че да започне да работи в 07:00 ч., когато ще се включи машината и да се отпечата един протокол, върху който може да се проследи хеш кода. В Турция има списък от секции, в които ще се гласува с машина. Броят на секциите обаче няма да е толкова голям, колкото е бил през 2009 г., когато е имало 124 секции. Сега те ще бъдат малко по-малко. Най-много секции ще имаме във Великобритания, следвана от Германия", посочи Димитър Димитров. Според него темата за фиктивните секции е пропаганда.

"Демократична България" се жалва на ВАС заради отказани секции във Великобритания

"Демократична България" се жалва на ВАС заради отказани секции във Великобритания

Комисията е решила да не открива секции в Телфорд и Нортхемптън

Той поясни още, че обучават членовете на РИК. "Днес и утре ще приключат тези обучения, като се очаква следващата седмица районните комисии да направят усилие на обучат СИК на техните територии, тъй като нямаме много остра пандемична ситуация - това обучение в повечето случаи ще бъде присъствено", коментира изборният експерт.