Разпитите (на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара на кабинета ГЕРБ Севделина Арнаудова) са сага, която ще гледаме през целия мандат на сегашния кабинет "Петков". Политическата линия на Кирил Петков ще бъде да се оттласква от прокуратурата на вълната от протестите от 2020 г., на която е построена партията. Това заяви пред БНТ политологът Димитър Ганев, който е съосновател на изследователски център "Тренд".

"Една власт се конструира на хляб и зрелища, поради икономическата ситуация хляб няма много. Оставката на Иван Гешев във ВСС ще бъде пореден епизод от зрелищата. Ефективността на тази съдебна реформа ще бъде много ниска", каза Ганев.

Министър Йорданова гледа сериозно на отхвърлените от ВСС мотиви

Министър Йорданова гледа сериозно на отхвърлените от ВСС мотиви

Дали ще има трета процедура за оставката на Гешев било друг въпрос

Според него след арест на опозиционния лидер (Борисов - б.р.) да влезеш в разговор за съдебна реформа е невъзможно. Съдебната реформа първо ще стигне до ликвидиране на спецправосъдието и след това ще започнат символни актове за оставката на Иван Гешев, който бе избран с 2/3-ти мнозинство от същия състав на ВСС. Дори да отпаднат 2-3 гласа, опитите за оставка на Гешев са символни актове, смята Ганев.

По думите на Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Гешев ще дава битка. "Тези не мислят това да е зрелище, ще го карат докрай. Ще мъчат и двете - ареста на Бойко Борисов и оставката на Иван Гешев. Това ги държи далеч от делението - "За или против Русия". Отново говорим ще даваме ли военна помощ, отново водим битки за паметници, обобщи обществено-политическата ситуация в последните месеци той.

Лена Бориславова: Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Лена Бориславова: Не са установени руски парични потоци в Gemcorp

Няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти

Ако продължи така, това правителство рискува да скача от криза в криза и докато прави спешното, да забрави важното. Важното е опитът България да се оттласне малко от политическото деление и да вземе стъпало нагоре, каза Симеонов. Според него България сега можа да е субект - да посредничи за Македония, да заявява своята позиция. България може и трябва да го прави, за да има собствена тяга, каза Симеонов.

Според Ганев от февруари е започнала ерозията в политическия живот. Задържането на лидера на ГЕРБ се дължи на статичното им положение и на започналата ерозия при партия "Продължаваме промяната". Ще има въпрос при няколко от участниците в коалицията - не е ли по-добре да напусне коалицията.

Номинацията за гуверньор на Българската народна банка (БНБ) е първият много сериозен казус, който отваря огромна пукнатина в този кабинет - дава се началото на ад хок (за специални цели - б.р.) мнозинствата в парламента, което е първата сериозна пукнатина.

По думите на Ганев кандидатурата за гуверньор на БНБ е изцяло политическа игра. Отговорните фактори едва ли искат натовска държава да е без кабинет по време на война, която се води в близост до нейната граница. Очакват ни вероятно години на правителствени конфигурации от подобен тип. Свикнахме 25 г. да решаваме БСП или СДС да ни управлява. Мислехме, че това са управленията, голяма част от хората смятаха, че така ще се управлява.

Припомняме, говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова заяви в интервю, че управляващата коалиция има единна кандидатура за гуверньор на БНБ. Също и председателят на Народното събрание Никола Минчев също заяви, че кандидатът на управляващата коалиция за поста е Андрей Гюров. На 31 март на заседание на Бюджетната комисия в парламента бяха изслушани двамата кандидати за шеф на БНБ - Андрей Гюров и Любомир Каримански.

В същото време другият кандидат - на ИТН Любомир Каримански и председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов реагираха в социалната мрежа Фейсбук, че коалицията има двама, а не един кандидат за гуверньор.

"В предаването "120 минути" по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има "второ КТБ", написа Трифонов и предаде щафетата на Каримански.

В неделя, 3 април, се проведе коалиционен съвет в Министерския съвет. В петък, 1 април, имаше коалиционен съвет, но след него нямаше изявления. На съвета, който се проведе в петък, разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция продължиха близо три часа.

Според Симеонов при сегашната политическа ситуация всички мнозинства стават на каша, доверието към партия "Възраждане" расте, ДПС и ГЕРБ стоят там, където са. "Разделението Изток-Запад помага на ГЕРБ да излезе от изолацията и Борисов разказва за себе си като западен, той като премиер беше по-голям балансьор от Петков, каза Симеонов.

Това правителство има голям бюджет, но когато доверието спадне може да се наложат нови коалиции или да се обърне поглед към президента Румен Радев. Според него има две желания в обществото - или да спрат да се карат, или голям авторитет да се наложи. Третият вариант е радикализация, фашизация. Коя е онази власт, която може стабилно да управлява България, е въпросът, според Първан Симеонов.

По думите на Симеонов партията на Мая Манолова няма да е ново явление в политическия ни живот, ново ще е партия на бившия служебен премиер Стефан Янев.