Министърът на околната среда и водите Нено Димов увери от Катовице, където е на форума за климатичните промени, че е запознат и се полагат всички усилия за трайно решение на проблема с мръсния въздух, съобщава БНТ.

Той коментира, че 7 български града излизат от сферата на наказателните процедури и постигат годишните критерии и средните норми за качеството на въздуха.

Димов обясни, че нужен политически консенсус за екологичните закони. Той коментира, че има много силна атака върху това да не се допуска развитието на процеса за старите отпадъци от текстил, защото на "Позитано" 20 много активно възпират този процес. "Нещо, което считам, че е твърде популистко на този етап", добави министърът на околната среда.

В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти над нормите, в неделя - три пъти. "Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона. При всички положения това не е достатъчно", обясни Димов във връзка със старите отпадъци.

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна
Обновена

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна

Замърсяването в София достигна до 5 пъти над нормата

Освен споменатите 7 града, "за съжаление останалите не се доближават" до годишните критерии и средните норми за качеството на въздуха, допълни Нено Димов.

Във връзка с Парижко споразумение той коментира, че "трябва да сме наясно, че тези амбиции ще дадат резултат в следващите десет години. Нека да видим първо какъв е резултатът, преди да говорим дали тези амбиции трябва да се завишат или посоката трябва да бъде различна. Така или иначе защитата на българската енергетика е важна, защото това е предмет на националната сигурност, това е въпрос да запазим тока по-евтин за българските граждани и за българската икономика", обясни екоминистърът.

ЕК ни заплашва с евросъд, ако не предприемем мерки за по-чист въздух

ЕК ни заплашва с евросъд, ако не предприемем мерки за по-чист въздух

Липсва координиран подход между органите на национално и местно ниво