В своя страх и дребнодушие управляващите се крият зад дребни местни общинари и чиновници, които в късните часове на нощта разрушават Паметника на съветската армия в София.

С тази позиция излязоха от Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения.

Управляващите демонстрират безпомощност в решаването на истинските проблеми на държавата днес, изтъкват от БДД, като споделят своето възмущение от поредния акт на деконструкция.

След унищожаването на икономическата основа- индустрия, селско стопанство, социалната сфера, здравеопазване, образование и науката сега се посяга и на националната памет и история на народа, което още повече подкопава държавността ни днес, посочват от Дипломатическото дружество.

От там подчертават, че Паметникът на Съветската армия е и Паметник на Българската армия, сражавала се в състава на Трети украински фронт, участвала в освобождаването на Югославия, Унгария и Австрия от фашизма и допринесла за разгрома на нацистка Германия с цената на около 35 хиляди жертви. Обругаването на техните образи е посегателство не само срещу историческата памет, но и срещу нашето българско самочувствие и достойнство. Този паметник е техен, на тях дължим признателност и почит, а не на тогавашните и още по-малко на днешните политически елити, изтъкват от БДД.

"Без Руско-турската война едва ли сега България би била на световната карта като държава, а без участието си в състава на Съветската армия през Втората световна война - едва ли някой би защитил страната ни на Парижката мирна конференция и България едва ли би била в сегашните си граници."

Огромното мнозинство от българите се обявява против този вандалски акт, коментират от Дипломатическото дружество и са категорични, че разрушаването на Паметника на съветската армия надхвърля националните граници.

Манолова брани с плакати МОЧА от "новите фашисти"

Манолова брани с плакати МОЧА от "новите фашисти"

Разлепи плакати „фашисти“, „варвари“ и „талибани“ под прозорците на кмета Трайчо Трайков

България, чиято роля в ЕС и НАТО би могла да бъде на "мост" към Русия, днес се нарежда сред най-отявлените русофоби и предприема действия, които са немислими в цивилизовани държави като Германия, Франция, Австрия, Италия и другите европейски страни, посочва се в позицията.

От БДД са на мнението, че в цивилизационно отношение придобиваме сходство с някои древни империи и държави, в които поредният узурпатор е унищожавал всички статуи, релефи и паметници, свързани с паметта на неговия предшественик.

Освен това от Дипломатическото дружество подчертават, че монументът е творение на българския художествен, архитектурен и строителен гений, а не на чужди и съветски автори.

На страната ни се гледа с все-по-голямо неуважение и насмешка как унищожаваме собствената си история и демонстрираме отсъствие на суверенитет, смятат от БДД.

И допълват - в момента управляващите не осъзнават или под чуждо влияние демонстрират незачитане на международни договорености (Договор за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1993 година).

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

Захарова за МОЧА: Варварските действия нямат оправдание и прошка

България отново избира грешната страна на историята

Според БДД разрушаването на Паметника е поредното и ненужно изостряне на двустранните отношения в извънредна ситуация с предвоенен характер и то с една от основните световни сили.

Дипломатическото дружество подчертава, че всички сериозни анализи и прогнози свидетелстват, че светът, макар трудно и бавно, но неотменно върви към нов световен ред, при който ще настъпи пренареждане на глобалната икономическа и политическа карта на света и всяка страна ще трябва да намери своето място, ако иска да оцелее.

Сегашните управляващи вместо да подготвят страната за посрещане на предстоящите съдбоносни предизвикателства, правят и невъзможното да поставят България във възможно най-неизгодната изходна ситуация, смятат от БДД.

"Със или без Путин Русия определено ще бъде една от великите сили в този нов световен ред, географски съсед на страната ни и със силно влияние в света и на Балканите и с която България винаги ще съжителства", посочва се в позицията.

Историята свидетелства, че всеки път, когато България се е замесвала в "концерта" на световните велики сили, това е завършвало с национална катастрофа. В днешните условия, ако управляващите продължат да игнорират националните интереси на страната, има реална вероятност ролята на България да се свие още повече като Шагренова кожа на границата на своето оцеляване, категорични са от Българското дипломатическо дружество.

Събарянето на МОЧА е незаконно, категорична е Илияна Йотова

Събарянето на МОЧА е незаконно, категорична е Илияна Йотова

Прави се опит да се гилотинира собствената ни историческа памет