До 15 юни Централната избирателна комисия ще реши как ще гласуват гражданите, поставени под карантина или задължителна изолация, съобщава БНР.

Това стана ясно от приетата днес хронограма за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов заяви, че проблемът не може да бъде решен с подвижни избирателни секции.

По негови думи на редовните избори на 4 април от 140 000 карантинирани българи са успели да гласуват с подвижни секции едва 3-4000.

ЦИК реши регистрацията на партиите и коалициите да е до 26 май

ЦИК реши регистрацията на партиите и коалициите да е до 26 май

Условията на машинното гласуване ще се определят до неделя

Ние трябва този път да решим така този проблем, че всеки българин, който е пострадал от пандемията, да може да упражни правото си на глас, а това изисква да обсъдим какви възможности има, може би и с Министерство на здравеопазването, преди да вземем решение как да действаме, отбеляза Томов.

Припомняме, до определянето на дата за нови парламентарни избори и съставянето на служебен кабинет се стигна след неуспеха на 45-ото Народно събрание да излъчи правителство. От партия ГЕРБ предложиха кабинет, но не събраха необходимата подкрепа от останалите партии. "Има такъв народ" и БСП пък върнаха мандата минути, след като им беше връчен.

Вчера президентът Румен Радев назначи новите министри в служебния кабинет.

Предсрочните избори - на 11 юли

Предсрочните избори - на 11 юли

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то НС и Радев ще направи служебно правителство