Бизнесменът Румен Гайтански, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Очаква се номинацията да бъде направена на областно събрание в понеделник.

Това обяви председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов, цитиран от БНР. 

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на формацията срещу отказа на ЦИК

Мартинов заяви, че издигането на Гайтански е лично негово решение.

"Ами кое ме накара? Така просто. Аз съм адвокат и чувството за справедливост при мен е така много силно развито. И виждайки ситуацията в България, това ме подтикна да номинирам именно Румен Гайтански. Другият мотив за издигането на кандидатурата на задържания в ареста бизнесмен е, че той би бил успешен и в политиката. Той е един успешен и доказал се човек. Защо да не е успешна? На фона на тези депутати, другите, които са толкова "успешни", обяснява той решението си.

За Гайтански акцията срещу него е политическа

За Гайтански акцията срещу него е политическа

Не съм направил това, в което ме обвиняват, но истината отнема време и ще се докаже в съда", допълва той в писмо до медиите

Мартинов коментира и разцепването на ДПС и отражението в членовете и симпатизантите на партията в региона:

"Отзвукът на хората е много отрицателен. Темата е много чувствителна и всички тези действия, които се правят в момента от страна на другия лагер въобще не се приема на добре".

"Не виждам какво друго, освен актуалната политическа обстановка може да предизвика обвинението към мен и други хора да бъде проведена тази акция именно през месец август. Репортери, които се роят, за да показват снимки от гаражи, в които се намират коли, които притежавам, бяха изпратени от нежелателно за посочване или назоваване хора, които водят тази скалъпена история срещу мене".

Това написа в писмо до медиите Румен Гайтански като първа реакция след ареста и обиските. Той изпрати писмото до медиите чрез адвоката си Константин Симеонов. Гайтански твърди, че не е имал намерение да се укрива.

Полицията откри лодка и луксозна кола, издирвани по дело срещу Гайтански. Автомобилът бе открит в района на Росенец. Стойността на превозното средство е около 1 милион евро. Колата бе преместена на паркинг за иззети автомобили в Бургас.

Лодката пък бе задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води. Плавателният съд се намира в базата на Гранична полиция в Созопол.

Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит в размер на 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев, който е представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита. Мавродиев, който е извършител на престъплението, все още се издирва.

На 16 август Гайтански сам се предаде на полицията, отказа да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа. На 19 август Софийски градски съд уважи искането на Софийската градска прокуратура за постоянен арест на Гайтански.

Другият задържан - адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв на 16 август.

На 14 август КПКОНПИ обискира офисите на Гайтански и Мавродиев, като според разследването, част от близо 150 млн. лева пари от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили. Возилата, за които разследващите имат разрешение, все още не са изнесени.

ДПС-Доган се явява на изборите с нова коалиция - Алианс за права и свободи
Обновена

ДПС-Доган се явява на изборите с нова коалиция - Алианс за права и свободи

Коалицията бе регистрирана в ЦИК от Румен Йончев, лидер на "Земеделски народен съюз"

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" около привържениците на Ахмед Доган срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на формацията за участие в парламентарните избори на 27 октомври. Решението е окончателно, съобщиха от съда.

ВАС разпореди за участие във вота да се допусне "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски.

Върховните магистрати отбелязват, че коалицията Пеевски е подала по електронен път в 00:05 ч. на 2 септември заявление по образец (приложение № 5-НС), което не е било отразено в регистъра, не е било разгледано от ЦИК и не е проверено дали то отговаря на изискванията за регистрацията на партии и коалиции за участие в насрочените парламентарни избори.