Депутатите от парламентарната група на ДПС се надяват кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски да допринесе за нормалност в политическата среда. Освен нормалността, Мустафа Карадайъ открои, че е нужно и друго - да има яснота какво ще прави кабинетът "Габровски".

По време на проведената среща в зала "Изток" на Народното събрание за съставяне на правителство с първия мандат, Карадайъ добави, че за да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но трябва да се търсят и формулите. За ДПС е много важен елемент е програмата, цели и приоритети на правителство, включително и персоналният състав на проектокабинета "Габровски".

За ДПС ще е интересно да чуят вижданията в каква посока вървят политиките на проф. Габровски.

Мустафа Карадайъ допълни, че Габровски няма нужда от партийно-политическите противоборства, които за съжаление се наложили през последната година в страната. ДПС са радостни да чуят, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. За формацията това не е чужда тема и за това призовава от 2016 г. Нормалността в политиката минава през диалог, каза Карадайъ.

Залата за кабинет Габровски остана празна

Залата за кабинет Габровски остана празна

ПП и "Възраждане“ са отказали срещите с Николай Габровски чрез писма

Той е съгласен с тезите на Габровски, че ярките партийни фигури биха затруднили прехода към нормалността. Диалогът все още е много далече, а все още се поставят ултиматуми с кого може да се говори и с кого не, посочи Карадайъ.

Според Карадайъ промените в Конституцията се ползват като политическа дъвка, но малко са политиците и партиите, които правят нещо по темата. С честите избори и смяната на правителства, стигаме до ситуации, в които трудно може да се отговори на въпросите за Еврозоната и Шенген например.

За Плана за възстановяване и устойчивост Мустафа Карадайъ посочи, че има едни 60 млрд. лв., които стоят на трупчета в Брюксел, и не се знае дали ще ги вземем. "За да има тройка от тотото трябва да има фиш, а не сме си пуснали фиша. Нямаме утвърден фиш, който по един или друг начин да ги заяви", сравни Карадайъ спортния тотализатор със средствата от Плана.

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски посочи, че в проектокабинета му ще влязат хора професионалисти с добро име. Той обаче отсече, че няма да каже повече за състава си за изпълнителната власт. 

Не става дума за някого, който не е имал политически виждания, а за хора, които са известни с доброто си име, а не с политическите си пристрастия. Аксиома трябва да бъде нормалността, диалогът, работещ парламент, приемането на България в Шенген, усвояването на средствата по Плана за възстановяване, приемането на България в Еврозоната, повтори Габровски тезите си. Заедно с него присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Кирил Петков се надява да няма игри с кворума при гласуване на кабинет "Габровски"

Кирил Петков се надява да няма игри с кворума при гласуване на кабинет "Габровски"

Всички депутати на ПП ще бъдат в пленарна зала и ще гласуват против

Той ще се опита да бъде гарант за търсене на конституционно мнозинство, ако трябва да правят малки промени в Конституцията, които да подобрят контрола на дейността на главния прокурор.

Той благодари на депутатите на ДПС за отзованата среща, като открои задачата за съставяне на кабинет - доста тежка. Желанието на проф. Габровски като един представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, е да помогне за по-нормален тон в политиката. Неговото желание е да изгради екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да преведат България през критичните месеци и да се избегне влизането в цикъл от предсрочни избори.

Ако не се състави правителство сега, вероятността да се отиде на следващи и по-следващи предсрочни парламентарни избори е огромна, предупреди кандидатът на ГЕРБ за премиер.

Христо Иванов: С кабинет на Габровски рискуваме да свършим с правителство тип Беров

Христо Иванов: С кабинет на Габровски рискуваме да свършим с правителство тип Беров

Правителството на ГЕРБ няма да придвижи страната напред

Проф. Габровски е доволен, че по повечето теми ГЕРБ и ДПС мислят по еднакъв начин. Липсата на каквито и да било средства по европрограмите, така и за решението на Шенген, за него като гражданин са обидни. "Фишът за евросредствата, за който говорите, минава през редовно правителство. Ако ходим от избори на избори, няма как да се пусне фишът и ще продължаваме да бъдем в същата роля и жертва. Това не е редно, а нормализирането на тона е задължително, за да се преодолее етапът. Трябва да се намали остротата на противопоставянето и да се намери начин да имаме доверие към себе си", подчерта той .

Според Габровски причината България да не бъде приета в Шенген е липсата на доверие между политиците. Той още веднъж подчерта, че ще предложи експерти в кабинета си, които да отговорят на предизвикателствата пред България. Мустафа Карадайъ увери, че по всяко едно време може да говори с кандидата на ГЕРБ за премиер.