Бившият премиер и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков изрази притеснение от игра с кворума по време на евентуалното гласуване на проектокабинета "Габровски" следващата седмица в парламента. Пред журналисти в кулоарите на парламента Петков каза, че се надява да няма нищо "скрито-покрито". Рискът някои да не се появи и да падне кворумът, би било скрита подкрепа, смята бившият премиер.

Всички депутати на ПП ще бъдат в пленарна зала и ще гласуват против кабинета "Габровски". Опасността е ако не се появяват 10 депутати от някоя партия, те могат да обърнат кворума и скрито да подкрепят кандидата на ГЕРБ за премиер. Всичко трябва да е открито, ясно и с изчистена позиция, подчерта Петков, който не каза от коя партия може да не дойдат въпросните депутати.

Той обясни, че уважава Николай Габровски като човек, но въпреки това ПП няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ за премиер с първия проучвателен мандат. Петков призова Габровски да се фокусира за разговори с партиите, които могат да го подкрепят като премиер. Ако все пак той бъде избран за министър-председател от ПП са готови да разговарят с Габровски по 16-те си политики.

На въпрос дали има нова коалиция "Предсрочен парламентарен вот", назована от ГЕРБ, Петков добави, че ПП уведомили ГЕРБ, че уважават Габровски, но позицията на партията е консистентна през цялото време.

Залата за кабинет Габровски остана празна

Залата за кабинет Габровски остана празна

ПП и "Възраждане“ са отказали срещите с Николай Габровски чрез писма