17 членове на районните ръководства на ДСБ в София, обявяват днес решението си за прекратяване на членството си в партията. Това се посочва в изпратена до медиите декларация.

Напускаме с огорчение, защото каузата, на която отдадохме времето, енергията и мечтите си, се превърна в инструмент за политическо оцеляване, се посочва в декларацията.

Припомняме, преди няколко седмици четирима от членовете на националното ръководство на ДСБ обявиха, че прекратяват членството си в партията.

Причините за нашето тежко решение са много и бяха натрупвани в течение на дълго време", заявяват от районните ръководства на ДСБ в София и изброяват някои от по-важните от тях:

• пълната липса на активна политическа и обществена дейност на местните структури на ДСБ;
• неучастието в местни инициативи, което да легитимира партията сред избирателите, превръщането им в инкасатори на членски внос и логичният резултат - рязкото спадане на броя на членовете и симпатизантите;
• затварянето на ръководните структури в себе си и липсата на контакт и санкция от редовите членове;
• отказът от демократично зачитане на правото на отделни членове за собствен избор за участие или неучастие в определени партийни структури и при упражняване на такова - тяхното охулване и сатанизиране;
• отказът да се търсят и отстраняват причините за неблагополучията в ДСБ и усилията проблемите да бъдат единствено замазвани и омаловажавани;
Цялата тази нездрава атмосфера доведе софийската организация на ДСБ до катастрофално състояние, при което духът и енергията на свободомислещите в ДСБ бяха употребени за оцеляването на тесен кръг хора в партията. Нещо повече, ръководството на партията проспа предложенията за дебат върху състоянието й и предпочете да нападне и обругае тези, които го направиха. В резултат ръководството на ДСБ:
• подмени ценностите, с които се основа ДСБ;
• доведе партията до дълбока криза, която не можа да преодолее;
• имитира опозиция и не защитава интересите на гражданите.

Решението ни е трудно и въпреки него запазваме добрите си чувства към онези наши приятели, които ще изберат да останат в ДСБ, посочват още решените да напуснат партията.

Сред напусналите са Мина Дедова - член на Националния вътрешно-партиен арбитраж на ДСБ, Тодор Сантов - член на Софийското ръководство на ДСБ (до март 2012), председателите на ДСЦ в районите Кремиковци, Лозенец, Възраждане, Студентски, кметът на с. Кокаляне, зам.-председателите на ДСБ от районите Студентски и Кремиковци, членове на ръководството на няколко столични района, както и членове от районните организации.

Целта на напусналите ДСБ София най-вероятно е да отидат към друг политически проект. Това предположи председателят на ДСБ София Иван Иванов. Според него те обмислят да се присъединят към проекта на Меглена Кунева. Може би резултатът, който Кунева постигна на президентските избори, им дава надежда за постигането на кариеристични цели за бързо израстване, изтъкна синият депутат. Той обаче е категоричен в едно - няма разпад в редиците на тъмносините.

Корабът на ДСБ не потъва, корабът плува напред и в пълна скорост, увери Иванов. Членовете на ДСБ, които са се подписали в декларацията за оттегляне, по думите му са близки до четиримата активисти на Костов, които го напуснаха преди десетина дни.

Той обясни, че във всяка от организациите, към които те са принадлежели досега, миналата седмица са били проведени събрания, на които те са били бламирани. В нито една от тези организации членовете не застават зад подписалите писмото, каза още той.
Иванов допълни, че останалата членска маса от тъмносините е изразила категоричната си подкрепа за ръководството на партията.

Организациите са напълно стабилни, убеден е Иванов. Лидерът на ДСБ София посочи още, че напусналите партията са можели да кажат всичко, което искат, както на градското събрание на партията, така и на срещите на районните организации. Там те мълчаха, но изслушаха острите критики на членовете, които се разграничиха категорично от тях, поясни Иван Иванов.

Считам, че ние продължаваме стабилно да бъдем на политическата сцена, подчерта той и изтъкна, че на следващите избори ДСБ ще докаже, че е стабилната партия на българската десница и няма да се разпадне, каквото явно е желанието на някои хора.