Наред със снимките на заровените в пясъка отходни тръби по Южното Черноморие, в социалните мрежи се шири и силно недоволство след кадри на министъра на туризма Зарица Динкова на плажа в Царево.

Както съобщават от ведомството на официалната си интернет страницата, на 6 септември министър Динкова е посетила плаж Нестинарка, като направила оглед на последствията след наводненията в района.

Както на снимки, предоставени от Министерството на туризма, така и на кадри, публикувани и разпространили се светкавично в социалните мрежи, се вижда как Зарица Динкова взима в ръцете си костенурка. Според изтеклата информация, на която първоизточникът е почти невъзможно да се открие, министър Динкова е хвърлила две сухоземни костенурки в морето.

Реакция от нейна страна не се забави и във фейсбук профила си тя категорично отрече да е хвърлила животинките във водата.

"Искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил", написа тя.

В същото време от ВМРО съобщиха, че съпредседателят на партията Александър Сиди е подал сигнал в Софийска градска прокуратура срещу действията на министъра на туризма и настоява да бъде образувано досъдебно производство срещу нея.

По информация на Александър Сиди министър Динкова е хвърлила в морето сухоземна костенурка, оцеляла след потопа. Съпредседателят на ВМРО изтъква, че от една страна сухоземната костенурка е защитен вид, а от друга действията на министъра на туризма са жестокост към гръбначно животно, което попада под ударите на Наказателния кодекс.

Александър Сиди настоява за разследване за наличие на престъпление, извършено от Зарица Динкова. Той настоява също прокуратурата да установи какво е причинило деянието на министъра - смърт или тежко/трайно увреждане за защитения гръбначен вид, както и да предприеме мерки за търсене на отговорност от виновното лице.

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита
Обновена

След наводнението: Ремонтират 12 моста и почистват 250 речни корита

В Министерски съвет се организира процес по заснемане и проектиране на щетите по Южното Черноморие