Дълбоко сме убедени и можете да разчитате на нас, че ще продължим да подсилваме границите на Европейския съюз и да убеждаваме Австрия, че България и Румъния са постигнали необходимото, за да бъдат изцяло в Шенген. Това заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че ЕК от години е убедена, че България и Румъния са готови за Шенген.

Според нея е било полезно, че в последните месеци е имало няколко проекта, финансирани от ЕС, за укрепване на границите на двете страни.

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Зам.-шефът на ЕК очаква България да влезе в Шенген и по суша до края на годината

Темата обаче не е приоритет на белгийското председателство на ЕС

Фон дер Лайен посочи, че са били предприети мисии за проверка, които са довели до първата стъпка за убеждаването на Австрия да отпаднат проверките по морските и въздушните граници.

Припомняме, на 30 декември миналата година Съветът на ЕС единодушно реши да премахне проверките по вътрешните водни и въздушни граници за българските и румънските граждани, считано от 31 март. В сила остава само контролът по сухоземните граници. Съветът обаче уточни, че предстои в бъдеще да бъде взето решение и по този въпрос.

Австрия беше единствената страна в ЕС, която беше против отпадането на всички граници засега, като ЕК призова за положително решение и по този въпрос "в разумен срок".

ЕК остави без коментар идеята за Балкански Шенген

ЕК остави без коментар идеята за Балкански Шенген

"Не можем да предполагаме какво може да се добави към договореното решение"